Zelf plakplinten leggen voor vinyl of laminaat | De gouden tip

Zelf plakplinten goed op maat maken
Zelf mooie plakplinten maken en goed leggen doe je met dit gereedschap

Wie een nieuwe vinyl of laminaat vloer zelf legt zal ook de afwerking met plinten zelf moeten verzorgen. Met name de bevestiging van plakplinten is een rotklus, zeker bij de vele hoeken en deurposten. Toch zijn er enkele gouden tips waarmee het leggen van (plak)plinten een stuk makkelijker en vooral ook leuker wordt.

Als uw nieuwe vloer door een vakman wordt gelegd heeft u zelf geen zorgen over de installatie en afwerking van pvc, vinyl of laminaatvloeren. Echter kost dit veel geld, de prijs voor het laten leggen van bijvoorbeeld een nieuwe pvc-vloer op de benedenverdieping van een gemiddeld huis kost al snel €5.000 tot €6.000 uiteraard afhankelijk van de gekozen vloer en de bijbehorende materialen waaronder deurmat, wandplinten en plakplinten voor de afwerking door het gehele huis. Groot voordeel van het inschakelen van een woningstoffeerder voor uw nieuwe vloer is natuurlijk dat alles binnen 1 tot maximaal 2 dagen helemaal klaar is.

VLOER NETJES ZELF AFWERKEN MET PLAKPLINTEN

De goedkope oplossing (en gelijk ook de meest tijdrovende) is natuurlijk om zelf de vloer te leggen. Wie handig is kan dat prima zelf doen, vooral de grote stukken zijn vrij eenvoudig te leggen, waarbij er uiteraard voorschriften zijn van de fabrikant die verschillen per vloersoort. 

LEES OOK: PVC vloer laten lijmen of toch kiezen voor vinyl tegels (click)?

Plakplinten netjes leggen is een precisieklusje
Als uw pvc of laminaatvloer eenmaal is gelegd resteert natuurlijk de afwerking. Iedereen die ooit wel eens heeft geprobeerd om zelf de plinten te bevestigen weet dat die een lastige klus is die veel tijd kost en vooral erg veel geduld vergt om goed uit te voeren. 

De kleine hoekjes van plakplinten moeten goed aansluiten anders ziet het er niet uit. Vakmensen zijn hier in gespecialiseerd en leggen jaarlijks tientallen tot soms wel honderden nieuwe vloeren inclusief afwerking.

Wij van vinylvloerbedekking.nl hebben een dag meegelopen met de echte vakmensen (waaronder zelfs een heuse prijswinnaar van een professionele pvc-leg wedstrijd) op het gebied van het leggen van vinyl- en laminaat en konden op die manier enkele zeer nuttige tips opvangen. 

Daar delen we natuurlijk graag de allerbelangrijkste van op deze website.

JUISTE GEREEDSCHAP VOOR PLAKPLINTEN IS ESSENTIEEL

Het belangrijkste is vooral dat u de juiste materialen gebruikt om de plakplinten op maat te knippen en snijden. De lange stukken langs de muur zijn makkelijk maar het gaat natuurlijk vooral om de hoekjes. Deze kunt u via een speciale plintenknipper, verkrijgbaar bij alle bekende doe-het-zelf winkels in Nederland, prima op maat maken. Een probleem is echter dat deze stukjes vaak niet niet goed aansluiten. 

DE GOUDEN TIP VOOR HET LEGGEN VAN PLAKPLINTEN

De oplossing voor dit probleem is heel simpel: pak een Stanley mes en snij de onderkant van het stukje plakplint dat moet aansluiten op het andere hoekje schuin weg, zodat er als het ware een holle ruimte ontstaat onder de plakplint aan de kant waar deze tegen de andere plakplint wordt gelegd (zie foto). 

afsnijden randje van plakplinten
De gouden tip voor het strak leggen van plakplinten: snij de onderkant schuin af bij de hoekjes

Op die manier sluiten de stukjes plakplint bij de hoeken veel mooier aan en het werkt echt! Wij hebben deze tip van een echte expert en in de praktijk werkt het ook gewoon, want onze eigen vinyl vloer ziet er een stuk strakker uit nu de de plakplinten op deze manier op maat hebben gemaakt.

DÉ OPLOSSING VOOR PLAKPLINTEN DIE LOSLATEN

Een laatste zeer belangrijk punt bij het bevestigen van plakplinten voor laminaat, vinyl of pvc vloeren is er eentje die vaak pas na vele maanden of zelfs soms jaren zichtbaar wordt. De vloer werkt en omdat plakplinten vaak strak tegen de muur aanliggen zullen deze ook gaan bewegen. De plakstrip is sterk en in principe blijft de plint prima zitten, maar naar verloop van tijd zullen steeds meer plinten loskomen, vooral dus omdat de vloer werkt en de plakplint als het ware losschiet. Dit laatste zien we ook bij grote temperatuurverschillen, bijvoorbeeld in zomer en winter, of wanneer er veel vuil is dat de plakstrip steeds brozer maakt.

LEES HIER ALLES OVER HET ZELF LEGGEN VAN VINYL

Ook voor loslatende plakplinten is een prima oplossing die wij wederom van een vakman als tip kregen. U kunt er natuurlijk voor kiezen om de plakplinten vast te lijmen met bijvoorbeeld montagekit. Het probleem is echter dat de plint dan ook muurvast zit en er beschadiging plaatsvindt van het laminaat of het vinyl indien u de plakplint wilt vervangen. Om dat te voorkomen is er een veel betere oplossing die professionals eigenlijk standaard gebruiken. De plakplint kan namelijk prima vastgezet worden met kleine spijkertjes of nageltjes. Denk hier aan de verzonken kopspijker die uitstekend geschikt is om de plinten vast te nagelen omdat de hele spijker 'verdwijnt' in de plint en er niet bovenuit blijft steken. 

De vakmensen die uw vloer leggen hebben hiervoor speciale apparatuur, ook wel tackers (of spijkerpistolen) genoemd die kleine spijkertjes en/of nietjes afschieten door middel van luchtdruk. Op deze manier kunt u de plakplinten nagelvast installeren en zullen ze nooit meer loskomen van uw vinylvloer of laminaat vloer. Voordeel van deze methode is natuurlijk vooral dat u de plint indien gewenst ook relatief makkelijk weer kunt losmaken zonder dat gelijk de halve plint door lijm blijft kleven aan uw vloer.