'Vinyl vloerbedekking verdubbelt kans op autisme'

In de Telegraaf stond in april een opmerkelijk bericht over vinyl vloeren.

Volgens een onderzoek van Zweedse wetenschappers zou de kans op autisme verdubbelen in het geval van vinylvloeren in kinderkamers. Dit vanwege de chemische stoffen die in de vloer zitten.


Bijna vijfduizend kinderen werden gevolgd door een onderzoeksteam van de Zweedse Karlstad-universiteit, die de woonomstandigheden, ventilatie en vloeren in kinderkamers bestudeerden.

Volgens het Laatste Nieuws werd er bij 72 kinderen, waarvan 60 jongens, autisme vastgesteld, waarbij de opmerkelijke conclusie was dat deze stoornis twee keer zo vaak werd ontwikkeld bij kinderen op een kamer met een vinyl vloer. Bij linoleum of houten vloeren was dit minder vaak het geval.

De oorzaak volgens het onderzoek zouden de chemische stoffen zijn die in vinyl zitten om de vloer flexibeler en zachter te maken.

Volgens Belgische autisme experts is er geen reden tot zorg, aangezien autisme volgens hen grotendeels genetisch is bepaald. Alhoewel omgevingsfactoren (zoals de vloersoort) niet geheel uitgesloten worden, is er voorlopig geen reden om alarm te slaan, aldus de Belgische krant.

Greenpeace denkt er anders over en hoopt op een snel verbod voor de desbetreffende stoffen, de ftalaten. De milieuorganisatie is van mening dat de chemische stoffen tot hormoonstoornissen leiden. Eerder werden vergelijkbare stoffen in kinderspeelgoed al verboden en via de Europese Commissie wordt momenteel uitgezocht of de wetten aangescherpt moeten worden voor het gebruik van deze stoffen in vinyl vloeren.

Bron: Telegraaf