Linoleum vloer wint weer aan populariteit

Amerikaanse consumenten hebben de duurzame linoleum vloer opnieuw ontdekt.

Linoleum is een natuurproduct, terwijl vinyl vloerbedekking geproduceerd wordt uit synthetische materialen.

In de Verenigde Staten zou linoleum vloerbedekking opnieuw ontdekt worden door de consument.

Linoleum is een vloerbedekking gemaakt van natuurlijke producten, waaronder natuurlijke olie, houtmeel, kurk en kalksteen. Dit in tegenstelling tot vinyl vloerbedekking, dat erg lijkt op linoleum maar gemaakt is van synthetische materialen waaronder polyvinylchloride.

Niet voor niets wordt de term linoleum vaak gebruikt als een soort van vinyl vloerbedekking, terwijl het om een geheel ander materiaal gaat. Het mooie is dat linoleum, wat vroeger werd gezien als goedkope oplossing om het huis in te richten, nu weer hip is en dan met name bij de milieubewuste generatie consumenten.

GESCHIEDENIS LINOLEUM
Linoleum werd in 1863 uitgevonden door de Brit Frederick Walton, die het vloerbedekkingsmateriaal vernoemde naar de twee Latijnse woorden linum (vlas) en oleum (olie).

Linoleum ontstaat door lijnzaad en gesmolten pijnboomhars eerst te verhitten en daarna af te koelen, waardoor een dik mengsel ontstaat: linoleum cement. Dit wordt vermengd met houtmeel, kurkpoeder, kalksteenpoeder en kleurpigmenten, met een jute achterkant, om het uiteindelijk te verwerken tot linoleum.

Aan het begin van de 20e eeuw was linoleum erg populair, totdat het rond 1970 in de Verenigde Staten aan populariteit verloor. In Europa bleef linoleum wel altijd een populair vloerbedekkingsmateriaal. Het Nederlandse Forbo Industries is 's werelds toonaangevende linoleumfabrikant met het merk Marmoleum.

Andere producenten van linoleum zijn onder meer Marmorettemaker Armstrong (VS) en het Canadese Domco Tarkett, dat het merk Linosom maakt.

MILIEUBEWUST
Een van de bekendste eigenschappen van Linoleum is de mileuvriendelijkheid, die ervoor zorgt dat de vloerbedekking voldoet aan de eisen die er vandaag de dag gesteld worden aan een 'groene' inrichting van huizen en bedrijfsruimten. De gebruikte materialen zijn biologisch afbreekbaar en antibacterieel en linoleum staat bekend als extreem duurzaam, waardoor het ook gebruikt kan worden voor zwaar gebruik in bijvoorbeeld de hal van een woning of in de keuken. Hierdoor is het mogelijk om wel tot 40 jaar met dezelfde vloer te doen. Vinyl vloerbedekking daarentegen heeft een beschermlaag die in de meeste gevallen het op de bovenkant van de vloer geprinte patroon beschermt tegen beschadigingen. In tegenstelling tot vinyl vloeren stoot linoleum geen organische verbindingen uit in gasvorm.

INSTALLATIE EN ONDERHOUD
Wie voor linoleum kiest kan de installatie, net als bij vinyl, het beste over laten aan professionals. Omdat het om een natuurlijk product gaan is er een kans op krimpen wanneer het linoleum is uitgelegd. Daardoor moet het vloerbedekkingsmateriaal geïnstalleerd worden op een gladde en geprepareerde ondervloer.

Het mooie van linoleum is dat sommige tegels of planken al voorzien zijn een punt waarmee de onderdelen aan elkaar verbonden kunnen worden. Wanneer het linoleum gekocht wordt is dit vaak al voorzien van een afwerklaag, waarbij sommige producenten aanbevelen om de vloer na installatie te beschermen met een speciaal onderhoudsmiddel, om onder meer de gevolgen van knoeien en vuil en vlekvorming tegen te gaan.

Omdat linoleum een natuurproduct is kan het lijnzaad voor een gele gloed zorgen wanneer de vloer niet aan licht wordt blootgesteld. Dit is echter tijdelijk, want bij blootstelling aan licht verdwijnd de 'vergeling'. Bij het blootstellen aan licht zal linoleum weer terugkeren naar zijn originele kleur.

Samenvattend is linoleum duurzaam, anti-statisch, anti-bacterieel, makkelijk te onderhouden en schoon te maken, waardoor deze vloerbedekking ook uitstekend geschikt is voor niet-particulier gebruik in bijvoorbeeld overheidsgebouwen, scholen, bedrijven, gemeentehuizen en ziekenhuizen.