Vinyl vloerbedekking zeer geschikt voor huisdieren

vinyl vloer katEen belangrijke overweging voor de aanschaf van nieuwe vloerbedekking is of deze wel of niet huisdiervriendelijk is.

Vinyl vloeren blijken favoriet als het gaat om krassen van nagels en het opruimen van achterbleven vuil.

Een groot deel van de Nederlandse huishoudens heeft minstens één huisdier. In de Verenigde Staten heeft zelfs 63% van de inwoners een huisdier.

Bij de keuze van een nieuwe vloerbedekkingssoort is het voor veel mensen belangrijk dat het materiaal huisdiervriendelijk is.

NAGELS EN VUIL
De meest voor de hand liggende problemen zijn achtergelaten uitwerpselen en ander vuil, en vooral krassen door nagels, waarbij het natuurlijk ook wel zo fijn is voor het huisdier als het grip heeft en niet uitglijdt op een gladde vloer.

Het grootste probleem zijn misschien wel de nagels van honden en katten. Wanneer deze niet goed bijgeknipt worden kan er vooral op houten vloeren en laminaat snel beschadiging optreden door krassen.

Vinyl vloerbedekking vormt in dat geval één van de beste alternatieven voor bezitters van huisdieren. Vinyl vloeren, waaronder vinyl vloertegels, zijn zeer duurzaam, gaan lang mee en kunnen goed tegen vocht, krassen en overige beschadigingen.

Belangrijkste punt in dit geval is het relatief gemakkelijke onderhoud van vinyl vloeren, die tegenwoordig in zeer veel varianten en modellen te koop zijn (denk aan een echt houten of stenen uiterlijk).

Nog een voordeel van vinyl vloerbedekking met het oog op huisdieren is dat het geluidsdempend werkt, waardoor u minder snel het geluid van de nagels van uw huisdier op de vloer hoort.

MINDER GESCHIKT
Met name hardere vloeren zijn minder geschikt voor veel huisdieren, waaronder hardhouten vloeren. Uitwerpselen of urine van huisdieren op een hardhouten vloer moeten gelijk opgeruimd worden, omdat er anders vlekken of andere vochtschade kan ontstaan.


Ook zijn nagels van huisdieren niet ideaal voor (hard)houten vloeren, iets wat natuurlijk ook geldt voor bijvoorbeeld speelgoed voor huisdieren (en uiteraard ook kinderen), alles in verband met krassen en beschadigingen.

Wie toch voor een houten vloer kiest en huisdieren heeft doet er verstandig aan om de nagels van het huisdier regelmatig te knippen en eventueel speelgoed voor huisdieren en kinderen in aparte kamers neer te zetten, dus niet op de houten vloer.

Zoals gezegd is het natuurlijk ook wel zo fijn als uw huisdier zich thuisvoelt en niet wegglijdt wanneer hij zich plotseling snel wil verplaatsen.

Net als houten vloeren zijn ook laminaat en bamboevloeren en kurk in principe geschikt, maar geldt wel dat laminaat hard is en bamboe en kurk mogelijk minder makkelijk schoon te maken zijn in het geval van uitwerpselen en/of andere behoeften van huisdieren. Wel kan laminaat net als vinyl makkelijk schoongemaakt worden en is vaak kras- e n vlekkenbestendig.

Voor meer informatie over de ideale vloer voor huisdieren verwijzen wij u naar een vloerenspeciaalzaak.