Vinyl verkopen lichtpuntje in slechte vloerenmarkt

Ondanks een krimpende markt voor vloerbedekkingsmaterialen, blijven de vinyl verkopen zeer sterk.

Vinyl vloerbedekking is in Engeland momenteel goed voor 15% van de totale vloerverkopen.

Volgens een recent onderzoek, gehouden in het Verenigd Koninkrijk, is vinyl vloerbedekking op dit moment goed voor 15% van de totale omzet en 10% van al het volume (verkochte vierkante meters) van alle soorten vloerbedekking in Engeland.

Het feit dat de omzet een groter marktaandeel heeft dan het aantal verkochte eenheden toont dat mensen bereid zijn om meer te betalen voor vinyl vloeren. Wel wordt op middellange termijn prijsdruk en overbevoorrading voor vinyl voorzien.

KRIMPENDE VLOERENMARKT
Volgens de onderzoekers van het Britse AMA daalde de verkopen voor de vloerbedekkingsmarkt in Groot-Brittanië tussen 2008 en 2010 met 18% tot 1,8 miljard Britse ponden en een verkoopvolume van 273 miljoen vierkante meter. Deze krimp volgt na een matige groei in de voorliggende periode van 2005-2007.

Met name de slechte huizenmarkt is debet aan de dalende verkopen, waardoor met name de verkoop van tapijt en laminaat hard geraakt is. Ook is de vraag naar vloerbedekking voor kantoren en openbare gebouwen nam fors af.

VINYL VERKOPEN LICHTPUNTJE
Eén van de best verkopende soorten vloerbedekking blijkt vinyl. Tussen 2008-2010 daalde de verkoop van vinyl vloerbedekking in het Verenigd Koninkrijk met slechts 5%, gedreven door een sterke vraag vanuit de sectoren gezondheidszorg en onderwijs.

Wel wordt een moeilijke periode voorspelt voor vinyl vloerbedekking vanwege de aangekondige bezuinigingen voor de twee bovengenoemde sectoren door de Britse overheid.


De verkopen van vinyl vloerbedekking aan consumenten, dus voor in huis, is goed voor een derde van de totale markt voor vinyl vloerbedekking. Deze verkopen zijn zeer hard geraakt door de kwakkelende huizenmarkt en AMA voorspelt nog meer zwaar weer voor de verkopen van vinyl, waarbij consumenten vaker kiezen voor alternatieven als keramische vloertegels en natuursteen als vloerbedekkingsmateriaal.

TAPIJT NOG ALTIJD GOED VOOR GROOTSTE MARKTAANDEEL
Tapijt, of normale traditionele vloerbedekking, is nog altijd met afstand goed voor het grootste marktaandeel in het Verenigd Koninkrijk met een marktaandeel van liefst 56% in 2010. Dat is wel een kleine afname ten opzichte van 2008, toen dat nog 56% was.

Wel daalden de totale verkopen tussen 2008 en 2010 met 15%, wat meer is dan het marktgemiddelde van 14%, en, zoals gezegd, de daling van de verkopen van vinyl met 5%. De onderzoekers verwachten met name sterke verkoopcijfers voor tapijttegels, zeker wanneer de kantorenmarkt weer aantrekt.

HOUTEN VLOEREN EN LAMINAAT
Nog slechter dan tapijt waren de verkopen van houten vloeren, waaronder ook laminaat wordt gerekend. Tussen 2007 en 2010 daalde de totale waarde van de verkoop van (harde) houten vloeren met liefst 30%, voor een groot deel vanwege flink teruggelopen verkopen van laminaat. Alhoewel een verbetering op de huizenmarkt op de middellange termijn positief is voor de verkoop van laminaatvloeren, verwachten de onderzoekers dat de verkoop van laminaat op lange termijn gematigd zal groeien.

Tot 2015 wordt nu uitgegaan van een jaarlijkse groei van 2 tot 4% voor laminaat en houten vloeren in Engeland, tot een totale verkoopwaarde van 313 miljoen pond per jaar.

Met name hout afkomstig uit speciaal voor vloeren bestemde bossen zal volgens de voorspelling op langere termijn terrein winnen ten koste van onder meer laminaat.

BETERE VOORUITZICHTEN VOOR 2012
Voor komend jaar wordt, na een vlak 2011, gerekend op een groei van 3-4% voor alle soorten vloerbedekking in 2012, voor een groot deel dankzij de investeringen in vloeren voor de Olympische Spelen die in Londen gehouden worden.

Bron: AMA research