Vinyl vloer zelf repareren

zelf uw vinyl vloer repareren
Een vinyl vloer kan bij intensief gebruik kleine beschadigingen of oneffenheden vertonen. Soms kunnen deze vrij eenvoudig door uzelf gerepareerd worden, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van bobbeltjes van luchtbellen.

Alhoewel het altijd aan te raden is om de hulp van een professional in te schakelen, of u eerst te beroepen op de eventuele garantie van het vloerbedrijf of de fabrikant van uw vinyl vloer, is het in sommige gevallen ook mogelijk om zelf uw eigen vinyl vloer te repareren.

LUCHTOPHOPINGEN/BOBBELTJES IN VINYL
Een veel voorkomend probleem is de vorming van bobbeltjes onder het vinyl, een soort blaren door de ophoping van lucht op bepaalde plaatsen. Deze ontstaan als de lijm die uw vloer op zijn plaats houdt op sommige plekken losraakt van het vinyl.

Indien u geen garantie op uw vloer heeft en geen expert wilt inschakelen zijn er ook mogelijkheden om dit probleem eenvoudig zelf te verhelpen. Daarvoor heeft u een (stanley)mes nodig, waarmee u een sneetje kunt maken in de desbetreffende plek. Hierdoor kunt u vervolgens met behulp van een plamuurmesje nieuw lijm onder het vinyl krijgen. Het advies volgens experts is om de desbetreffende plek eerst af te dekken met aluminiumfolie en te verwarmen met een strijkijzer, zodat het vinyl en de lijm onder uw vloer zachter wordt en u makkelijker kunt repareren.Met een plamuurmesje kan dan nieuwe lijm door de snee in uw vinyl vloer worden aangebracht, waarna u de opbolling/blaar plat kunt drukken. Vervolgens plaatst u een zwaar object op de desbetreffende plaats, dat u vervolgens 24 uur laat staan zodat de lijm kan opdrogen en het vinyl kan hechten.

KRASSEN EN BESCHADIGINGEN OP UW VINYL VLOER
In het geval van grote krassen of andere beschadigingen is reparatie wat moeilijker en dient er vaak een geheel stuk vloer te worden vervangen. Daarvoor heeft u uiteraard een reserve stuk vinyl vloerbedekking nodig, dat vaak over is gebleven na de originele installatie (waardoor het ook van groot belang is dat u restanten niet direct weg gooit). Ook als u niet meer over een reservestuk vinyl beschikt of wanneer dat niet meer te koop is in de winkel zijn er alternatieven. Zo kunt u overwegen om vinyl te gebruiken dat op een niet zichtbare plaats ligt, zoals in een kast of onder grote huishoudelijke apparaten.

Vervolgens snijdt u een stuk af dat groter is dan het beschadigde stuk vinyl vloer, wat u vervolgens op het beschadigde gedeelte van uw vinyl vloer plaatst en aanpast aan het desbetreffende formaat. Dit plakt u vast op uw vinyl vloer, waarna u met een metalen lineaal een nieuw stuk afsnijdt over het beschadigde gedeelte. Daarbij snijdt u dus in het reservestuk en het onderliggende (beschadigde) vinyl. Met een plamuurmes kan het beschadigde stuk vinyl losgewipt worden.

Als dat moeizaam gaat kan ook hier de vloer wat soepeler gemaakt worden door de lijm onder het vinyl op te warmen met een strijkijzer, uiteraard nadat u aluminiumfolie hebt gelegd op de desbetreffende plek. Na verwijdering dient de ondervloer eerst goed schoongemaakt te worden met terpentine, om vervolgens met het plamuurmes te worden afgeschraapt.


 De volgende stap is het aanbrengen van de nieuwe lijm op het nieuwe stuk vinyl dat u eerder hebt uitgesneden. Dit drukt u vast op de plek waar u eerst het beschadigde vloerdeel had liggen. Met behulp van een roller kan het nieuwe stukje vinyl goed aangebracht worden op de bestaande vloer. Overtollig lijm (na het aanbrengen) kan ook met terpentine verwijderd worden. Tot slot plaatst u een gewicht op de nieuwe plek zodat de lijm goed kan hechten. 

LET OP: Informeer altijd eerst goed bij uw fabrikant voordat u zelf aan de bovenstaande reparatie begint. Wanneer u geen risico wilt lopen kunt u uiteraard het beste een expert inschakelen.

VERVANGEN VINYL TEGELS
Een beschadigde vinyl vloertegel vervangen is wat dat betreft makkelijker dan het hierboven beschreven proces om zelf 'gewoon' vinyl te vervangen. Een tegel dient ook eerst met een strijkijzer losgemaakt te worden (met alufolie), waarna de plek goed gereinigd wordt en de nieuwe tegel ingevoegd kan worden. Ook hier geldt hetzelfde als hierboven omschreven qua lijmen en het plaatsen van een gewicht.


Wij benadrukken allicht ten overvloede nog maar een keer dat de bovenstaande werkzaamheden altijd het best uitgevoerd kunnen worden door een professional. Vaak zit er een lange garantie op vinyl vloeren. Raadpleeg dan ook eerst goed de algemene (garantie)voorwaarden voordat u zelf aan de slag gaat.

Als bonus de onderstaande Youtube video (in het Engels) over het zelf repareren van uw vinyl vloer.Eerder schreven wij al over hoe u zelf een vinyl vloer kunt leggen.