Bestanddeel vinyl vloeren gelinkt aan eczeem bij kinderen


Volgens nieuwe onderzoeksgegevens wordt eczeem bij kinderen in verband gebracht met een chemisch bestanddeel dat onder meer in vinyl vloerbedekking voorkomt.
In vrijwel  elk huishouden zou er blootstelling zijn, ook zonder vinyl vloer.
Het bestanddeel butylbenzylftalaat komt volgens het onderzoek voor in alle huishoudens. 

Niet alleen wordt deze stof gebruikt in vinyl vloeren, maar ook in bijvoorbeeld kunstleer. Langzaam komt het bestanddeel in de luchtcirculatie en kan bij kinderen het risico op eczeem vergroten.
Eczeem is met name op jonge leeftijd een veelvoorkomend probleem en wordt volgens onderzoeken behalve erfelijkheid ook in de hand gewerkt door blootstelling aan tabakslucht.
Amerikaanse onderzoekers bestudeerden ruim 400 niet rokende afro-Amerikaanse en Dominicaanse vrouwen en hun kinderen in New York, waarbij er voor en na de zwangerschap werd gemeten welke blootstelling er was aan butylbenzylftalaat.

Bekijk hier een recent onderzoek naar de duurzaamheid van vinyl vloeren
Na de geboorte van het kind werd gekeken bij hoeveel kinderen er eczeem werd vastgesteld. Daaruit bleek dat de kans op eczeem bij kinderen van 2 jaar 52% hoger was indien de moeder blootgesteld was aan een hogere concentratie van butylbenzylftalaat tijdens de zwangerschap.
Van de 407 vrouwen bleek dat op één na iedereen was blootgesteld aan het chemische bestanddeel.Een andere opvallende conclusie was dat er twee keer zo vaak eczeem werd vastgesteld bij de Afro-Amerikaanse kinderen dan bij de Dominicaanse kinderen, terwijl de blootstelling gelijk was.
De onderzoekers concluderen dat de blootstelling aan butylbenzylftalaat bepaalde ontwikkelingen bij kinderen kan remmen op jonge leeftijd en bovendien het risico op gedragsproblemen kan vergroten.

Ook andere onderzoeken tonen de schadelijke effecten van een vinyl vloer aan.
Bron: Environmental Health Perspectives