Amerikaanse doe-het-zelf keten verwijdert weekmakers uit vinyl vloerbedekking

De doe-het-zelf gigant Home Depot is de eerste retailer in de Verenigde Staten die een voor kinderen als gevaarlijk beschouwd chemisch middel uit zijn vinyl vloeren zal verwijderen.

Uit onderzoek blijkt dat veel vinyl producten in Amerika grote hoeveelheden weekmakers bevatten.

Het gaat daarbij om zogenaamde ftalaten (weekmakers), ofwel olieachtige vloeistoffen die worden toegevoegd aan kunststoffen om deze meer flexibel te maken.

In de Verenigde Staten zijn er geen wetten of regels die het gebruik van weekmakers in vinyl vloeren verbieden. Wel zijn er regels voor de hoeveelheid materiaal die gebruikt mag worden in speelgoed en andere producten voor kinderen. De Amerikaanse Consumer Product Safety Commission beperkt het gebruik van weekmakers hier tot minder dan 0,1 procent van het gebruikte materiaal voor speelgoed etc.

De discussie is dat kinderen die spelen op vinyl vloerbedekking in principe op dezelfde wijze worden blootgesteld aan de chemicaliƫn als bij speelgoed. Uit onderzoek door de organisaties Ecology Center en Safer Chemicals, Healthy Families, blijkt dat bij liefst 38 van de 65 soorten vinyl vloertegels die werden getest er hoeveelheden weekmakers aanwezig waren die 10 tot 90 keer hoger waren dan toegestaan in speelgoed voor kinderen.

Volgens een woordvoerder van Safer Chemicals, Healthy Families lopen juist kinderen extra risico omdat hun lichaam zich nog steeds in een groeifase bevindt en er veel meer aanraking met (vinyl) vloeren is aangezien ze op de grond spelen en hun handen vaak in hun mond stoppen.

Wat het exacte risico van ftalaten op de gezondheid van mensen is is nog onbekend, maar volgens het Amerikaanse National Institutes of Health zijn zorggebieden hier onder meer kanker en hormonale storingen. Dat laatste kan zorgen voor astma en leerproblemen aldus de onderzoekers.

Home Depot, de grootste doe-het-zelf keten in de Verenigde Staten heeft naar aanleiding van de onderzoeken en bemiddeling van de hierboven genoemde instanties nu besloten om aan het einde van dit jaar om de verkoop van vinyl vloerbedekking met weekmakers stop te zetten.

Eerder schreven wij op deze website al over mogelijk gevaarlijke stoffen, waaronder ftalaten, in vinyl vloeren, afkomstig van onderzoek in de Verenigde Staten.

Lees hier het hele artikel over Home Depot (in het Engels).

Bron: CNN