Quick-Step eigenaar voorloper op gebied van duurzaamheid

Duurzaamheid mohawk vinyl vloerbedekking
Steeds meer producenten van vloerbedekkingsmaterialen richten zich op duurzaamheid.

Zo ook Quick-Step eigenaar Mohawk Industries, dat steeds meer gerecycled materiaal in onder meer vinyl vloeren verwerkt.
Duurzaamheid en het milieu staat steeds hoger op de agenda, juist ook bij producenten van vloerbedekkingsmaterialen waaronder vinyl vloeren.Een goed voorbeeld hiervan is het Amerikaanse Mohawk Industries, waaronder het bekende laminaat- en vinyl vloeren merk Quick-Step valt. Mohawk is beursgenoteerd en heeft daarom extra ogen op zich gericht met betrekking tot duurzaamheid.

Kort geleden publiceerde Mohawk zijn jaarlijkse 'sustainabiliby report' waarin uitgebreid verslag wordt gedaan van de manier en prestaties omtrent duurzaamheid bij de producent van laminaat en vinyl.

Mohawk is het grootste vloerenbedrijf ter wereld en probeert mede met innovatieve producten die gebruik maken van nieuwe meer duurzame materialen en productieprocessen zijn steentje bij te dragen aan duurzaamheid. Er wordt dan ook flink geïnvesteerd door Mohawk, wat het milieu uiteindelijk ten goede komt.

Quick Step eigenaar duurzaam vinyl

In de praktijk resulteert dat in de nieuwste producten die gemaakt kunnen worden met minder energie. Daarnaast is Mohawk ook op andere manieren met het milieu bezig, die voor de consument vaak niet zichtbaar zijn. Denk dan aan de meest efficiënte en milieuvriendelijke transport- en logistieke systemen om het laminaat en vinyl uiteindelijk van de fabriek bij de consument te krijgen. Hier hoort ook de focus op digitale communicatie bij, ofwel steeds meer gebruik van papier bij de promotie van producten en het administratieve proces. Dat scheelt niet alleen tijd maar ook veel afval.

HERGEBRUIKTE MATERIALEN VOOR VINYL VLOEREN
Wat dat betreft is Mohawk zeer goed bezig. In 2016 werd er maar liefst 7,1 miljard pond aan oude materialen hergebruikt in het productieproces. Zo verwerkt Mohawk op jaarbasis liefst 5,4 miljard plastic flessen in zijn nieuwe (laminaat- en) vinylvloeren en worden er bijvoorbeeld miljoenen kilo's aan oude autobanden gebruikt om deurmatten te maken.

Ook belangrijk is het terugdringen van de gebruikte hoeveelheid water in het productieproces. Zo wordt er sinds 2015 inmiddels al 277 miljoen gallon aan water minder verbruikt door Mohawk, dat sindsdien wel meer producten heeft verkocht. Omgerekend wordt er 35% minder water gebruikt bij de productie, bijna 2% minder energie en is de uitstoot van broeikasgassen met bijna 13% afgenomen.

Een mooi voorbeeld van de focus op duurzaamheid vindt plaats in België, waar de vinyl vloeren fabriek waar het benodigde water voor de productie op een innovatieve manier zo milieuvriendelijke mogelijk wordt gekoeld.Tot slot bestaat de productenportefeuille voor het grootste gedeelte uit duurzame materialen met een belangrijk deel afkomstig uit hergebruikte houtvezels en houtstukjes uit duurzame bronnen.

Op het gebied van vinyl vloeren is het merk Moduleo een toonbeeld van duurzaamheid. De luxe vinyl tegels van Mohawk worden gemaakt van onder meer 20.000 ton aan PVC materiaal dat als afval werd ingezameld en uiteindelijk op de startplaats zou belanden.

Zelf legt Mohawk, het bedrijf achter Quick Step laminaat en vinyl, nog eens een keer de nadruk op het belang van duurzaamheid door te wijzen op het feit dat mensen 90 procent van hun leven binnenshuis doorbrengen. Juist hierdoor is het essentieel dat Mohawk zijn verantwoordelijkheid pakt met producten die bijdragen aan een gezonde, inspiratievolle en productieve omgeving. Innovatie en duurzaamheid zijn dan ook belangrijke pijlers naast design en operationele uitvoering voor Mohawk.

Het volledige duurzaamheidsverslag is online terug te vinden via deze link.