Vinyl vloertegels leggen op bestaande vloer

vinyl vloertegelVoor wie zijn vloer wil vervangen zonder met een grote puinhoop achter te blijven bieden vinyl tegels een oplossing.

Deze kunnen vrij eenvoudig op de bestaande vloer gelijmd worden, wat enorm scheelt bij het leggen van een nieuwe vinyl vloer.

Vinyl vloertegels zijn uitstekend geschikt om een nieuwe vloer op een andere vloer aan te brengen. Daarvoor is er keuze uit verschillende (plastic) vinyl tegels, die zelf gelijmd kunnen worden.

Om zelf vinyl vloertegels aan te brengen is er niet heel veel materiaal nodig. Denk hierbij onder meer aan een groot vierkant, een schraper, vernis, een mes, lijm, potlood, snijplank, lijmkam, vernisrollers etc. De verkoper kan u adviseren over de lijm die het beste gebruikt kan worden. Voor het zelf repareren van vinyl zijn onder meer een Stanleymes en plamuurmesje nodig.

Belangrijk is dat de vloer eerst goed wordt schoongemaakt, om de vinyl tegels zo goed mogelijk te laten hechten aan de bestaande vloer. Een gladde vloer is hierbij uiteraard een vereiste, aangezien oneffenheden door de vinyl laag heen te zien kunnen zijn. Ook belangrijk is om de temperatuur in huis laag te houden. Tijdens de plaatsing dient de verwarming dan ook uitgelaten te worden om tot het beste eindresultaat te komen.ZELF VINYL VLOERBEDEKKING LEGGEN
De eerste tegel in het midden van de vloer gelegd, waarbij het vierkant hulp kan bieden om de plaats van de tegel af te tekenen op de vloer. Een handig hulpmiddel is om door de locatie in het midden twee haakse lijnen te tekenen, die hulp bieden bij het leggen van de volgende tegels.
vinyl tegels leggenDe middelste tegel kan vervolgens op maat neergelegd worden. De volgende tegels worden in een pyramidevorm rondom de eerste tegel gelegd. Als alle tegels op de juiste plaats liggen, kunnen ze worden vastgemaakt (met lijm of een andere plakmethode. Vaak beschikken vinyltegels over een handige plakstrip, die makkelijk verwijderd kan worden. Kurktegels moeten wel gelijmd worden. Kurk vinyl dient ook met vernis behandeld te worden om slijtage te voorkomen. Vraag hiervoor meer informatie bij uw vinyl verkoper.

LEES OOK: VIJF TIPS VOOR HET ZELF LEGGEN VAN EEN VINYL VLOER

De tegels dienen gelegd te worden zonder tussenruimte, wat natuurlijk logisch is. Let ook op de vorming van bubbels en of scheef gelegde tegels, die sneller los kunnen raken.

Aan de zijkanten van de ruimte kunnen de tegels op maat afgesneden worden met een mes. Het is verstandig om van tevoren eerst precies uit te meten hoe de zijtegels uitkomen, aangezien een klein reepje tegel natuurlijk niet zo mooi staat.

VERWIJDEREN VINYL TEGELS
vinyl vloerbedekking vervangen strijkijzerVerwijderen van de vinyl vloertegels zou onder meer mogelijk zijn door een stuk zilverfolie op de vloer te leggen en daar een heet strijkijzer op te plaatsen.

De lijm wordt dan zacht van de hitte, en de tegels kunnen makkelijker losgehaald worden. Deze methode kan ook gebruikt worden om loszittende hoekjes los te krijgen om vervolgens nieuwe lijm aan te brengen. Vaak wordt een deegroller gebruikt om de vloer met nieuwe lijm weer terug te drukken en worden er boeken of een ander zwaar object op geplaatst om de lijm te laten hechten.

Let op, vraag altijd eerst om advies bij de verkopende winkel of een vloerspecialist, voordat u zelf aan de slag gaat met het leggen of verwijderen van uw vinyl vloertegels!