Zelf vinyl vloer schoonmaken: handige tips voor onderhoud

tips voor schoonmaak vinyl vloerOver het schoonmaken en onderhouden van een vinyl vloer is veel informatie te vinden.

Vaak wordt daarbij naar de producent van de vloer gewezen voor onderhoudsaanwijzigingen. Wij zetten een aantal belangrijke en veelgenoemde tips op een rijtje.

Net als voor alle andere soorten vloerbedekking geldt uiteraard ook voor vinyl dat het zorgvuldig omgaan met de vloer voor een langere levensduur zorgt. Daarbij is het soort gekochte vinyl natuurlijk van groot belang met het oog op het bijbehorende onderhoud.

Nieuwe vinyl vloerbedekking is over het algemeen extreem duurzaam en gaat erg lang mee mits er sprake is van goed en regelmatig onderhoud. Een regelmatig onderhoud houdt de vloer nieuw en kan de levensduur met vele jaren verlengen.

Hiervoor zijn een aantal algemene richtlijnen die door de verkopers van vinyl worden gehanteerd. Daarbij wordt bovendien altijd verwezen naar de richtlijnen van de fabrikant. Het is dan ook belangrijk dat u deze altijd goed bestudeerd voordat u over gaat tot actie.NIEUW GELEGDE VINYL VLOER

Voor een nieuw gelegde vinyl vloer wordt geadviseerd om de eerste 24 uur uiterst voorzichtig te zijn en de verse vloer goed te beschermen en vooral niet op de naden te lopen.

Na het leggen dient de temperatuur van de desbetreffende ruimte voor 2 dagen minstens 20 graden te zijn om de lijm goed te kunnen laten hechten. Daarbij is het erg belangrijk om vijf dagen te wachten alvorens zware objecten op de nieuwe vloer te plaatsen of te rollen. Hierdoor kan namelijk zowel de lijm als het vinyl verplaatst worden, wat tot blijvende oneffenheden in de vloer zal leiden.

Tot slot wordt eveneens geadviseerd om vijf dagen te wachten met het grondig wassen van de nieuwe vloer, zodat de lijm alle tijd heeft om goed te kunnen hechten.

PLAATSEN VAN VOORWERPEN OP NIEUWE VLOER
Behalve veel geduld met het plaatsen van voorwerpen op de nieuwe vinyl vloer is het ook van groot belang om planken of platen neer te leggen voor het verdelen van het gewicht.

Vooral bij meubels is het daarbij van belang goed de beschermingsdoppen onder de poten te checken. Vervang de versleten of kapotte dempers en let goed op de scherpe poten van uw meubels voordat u deze op de nieuwe vinyl vloer plaatst.

SCHOONMAKEN VINYL VLOER
Het standaard terugkerende onderhoud bestaat uit het regelmatig verwijderen van stof, zand en ander vuil middels een stofzuiger of bezem.

Wanneer het stofzuigen of vegen niet voldoende is kan de vloer geboend worden met warm water. Als het gebruik van vers water (zonder schoonmaakmiddel) niet voldoende is om de vloer schoon te maken, kunt u schoonmaakproducten gebruiken die door de fabrikant van uw vloer worden aanbevolen.

Indien deze niet beschikbaar zijn kunt u ook bij de verkoper informeren naar de beste schoonmaakmiddelen.

zelf schoonmaken vinyl vloerbedekking
Belangrijk is, met het oog op het onderhoud, om juist te voorkomen dat uw vloer makkelijk vuil wordt. Het gebruik van deurmatten bij elke ingang van buitenaf houdt een hoop zand en vuil weg van uw vinyl vloer. Het gebruik van rubbere matten wordt hierbij veelal afgeraden, aangezien deze mogelijk de vloer kunnen beschadigen of doen verkleuren.

Niet voor niets zijn er speciale matten beschikbaar voor vinyl vloeren.

OPRUIMEN GEMORSTE VLOEISTOFFEN
Wanneer u knoeit op uw vinyl vloer, dient u dit onmiddelijk schoon te maken, gebruik makend van een schone doek en een schoonmaakmiddel.

Daarbij is het belangrijk om, uiteraard, alleen een door de fabrikant van de vinyl vloer aanbevolen schoonmaakmiddel te gebruiken. Let er ook op dat de vloer 'zelf reinigend' is, zodat er geen sprake kan zijn van een verspreiding over de rest van uw vloer.

LEES OOK: 11 TIPS VOOR HET SCHOONMAKEN VAN UW VINYL VLOER

Nadat u de desbetreffende plek goed heeft schoongemaakt, maakt u deze droog met een schone doek. Let op dat u geen gebruik maakt van detergenten, schurende producten of harde schoonmaakmiddelen die uw vloer kunnen beschadigen. Ook wordt het gebruik van was of oplosbare glans afgeraden, aangezien deze de vloer glad en dus gevaarlijk kan maken. Om tot de originele glans van uw vinyl vloer te komen, dient u poetsmiddelen te gebruiken die daarvoor speciaal door de fabrikant zijn aanbevolen.BESCHADIGINGEN VINYL VLOER
In het geval er sprake is van serieuze beschadingen, zoals loszittende naden of een scheur in uw vinyl vloer, luidt het advies om de desbetreffende plek af te dekken en niet meer te wassen (als er vuil in de scheur komt is repareren moeilijker).

Een vloerspecialist kan de desbetreffende plekken repareren. Probeer dan ook niet zelf een scheur te verhelpen, en bel gelijk een gespecialiseerd bedrijf.

Het allerbelangrijkste van de hierboven vermelde informatie is natuurlijk dat u uw vloer in een uitstekende staat kunt behouden door deze regelmatig en op een verstandige manier te onderhouden. Hanteer daarbij altijd de onderhoudsvoorschriften van de fabrikant van uw vloer.