Vinyl vloer vaak beste keuze voor gezinnen en huisdieren

Vinyl vloerbedekking is duurzaam en heeft veel voordelen
Een vinyl vloer is niet alleen mooi maar ook erg praktisch
De keuze voor de juiste soort vloerbedekking voor in huis hangt voor veel mensen, behalve prijs en duurzaamheid, af van verschillende factoren.

Belangrijke zaken die meespelen zijn bijvoorbeeld onderhoud, huisdieren, allergieën en de gezinssituatie.

Los van belangrijke overwegingen om te kiezen voor vinyl, dan wel laminaat, parket, houten vloeren, vloerbedekking, kurk, of welke andere vloerbedekkingssoort dan ook, komt er voor veel consumenten nog veel meer kijken bij de aanschaf van een nieuwe vloer.

Mensen met een allergie, met huisdieren en met een groot gezin hebben specifieke eisen met betrekking tot de soort vloerbedekking. In het laatste geval gaat het daarbij naast slijtage van de vloer ook om de geluidsdempende werking, zeker indien er sprake is van een woning op een etage.

ALLERGIE
Voor wie last heeft van een allergie is een vloer met een hard oppervlak de meest voor de hand liggende oplossing. Ook het milieuvriendelijke kurk, dat hypoallergeen is, is een prima alternatief om allergische reacties te voorkomen.

Tapijt, of gewone vloerbedekking, lijkt het minst geschikt in het geval van een allergie. Volgens experts is dit niet helemaal terecht, aangezien de kwaliteit van tapijt de afgelopen jaren sterk verbeterd is.


TAPIJT HOUDT STOF VAST
Daardoor is er tegenwoordig tapijt te koop dat beter is voor mensen met een allergie dan harde vloersoorten. Uit verschillende tests van grote tapijtfabrikanten is gebleken dat tapijt werkt als luchtfilter door stof vast te houden totdat het wordt opgezogen met een stofzuiger.

In een rechtstreekse test werd tapijt vergeleken met laminaat, waarbij er werd uitgegaan van een ‘gemiddeld schoonmaakgedrag’ van een huishouden. Daaruit bleek dat een met tapijt beklede vloer een betere (dus schonere) luchtkwaliteit had.

Wol is daarbij het meest natuurlijke materiaal voor tapijt. Niet alleen is het eenvoudig schoon te maken, ook werken de natuurlijke vezels vuilafstotend. Hierdoor wordt vuil op vloerbedekking bij stofzuigen volledig verwijderd, waardoor het huis na elke keer stofzuigen weer brandschoon is.

Wanneer er sprake is van een harde vloer (laminaat, hout of bijvoorbeeld keramische vloertegels) is het dan ook van groot belang om de vloerbedekking goed schoon te houden door regelmatig stofzuigen of vegen.

HUISDIEREN
Ook gebruiken tapijtmakers vandaag de dag allerlei chemische stoffen die geuren verbergen, wat uiteraard zeer gewenst is wanneer er sprake is van uitwerpselen of urine van huisdieren op het tapijt.

huisdieren en vinyl vloeren
Vinyl is ideaal voor huisdieren
Wat betreft haar van honden en katten blijft de enige oplossing uiteraard stofzuigen, waarbij natuurlijk geldt dat ook op harde vloersoorten haar van dieren zichtbaar blijft. Wie verstandig is zoekt een tapijt dat niet heel veel afwijkt van de kleur van het huisdier. Of andersom natuurlijk…

Experts adviseren huisdiereigenaren verder op, wanneer er gekozen wordt voor tapijt als vloerbedekking, te kiezen voor merken als Stainmaster en Scotch Guard, die zorgen voor een betere resistentie tegen de behoefte van dieren en andere ongelukken in huis. Ook zijn er ondertapijten van Stainmaster die speciaal gemaakt zijn om geknoeid vocht niet te absorberen.

KEUKEN EN BADKAMER
Uiteraard hebben ook veel mensen behoefte aan een bepaalde soort vloerbedekking in specifieke ruimtes zoals keuken en badkamer. Het gaat hier om ruimtes die vochtbestendig moeten zijn in het geval van lekkage en/of knoeien op de vloer, naast uiteraard de ongewenste activiteiten van huisdieren.

Uiteraard is vinyl vloerbedekking in dit geval zeer geschikt. Een variant hierop en nieuwe trend, zijn vinyl vloerplanken, die voorzien zijn van een harde oppervlakte en net als ‘normaal’ vinyl waterbestendig zijn.

vinyl vloer planken
Vinyl vloerplanken kun je prima zelf leggen

Andere pluspunten zijn (in het geval van huisdieren) de krasbestendigheid en het feit dat de vinyl vloerplanken makkelijk te repareren zijn in het geval van beschadiging, waardoor dit vloerbedekkingsmateriaal eigenlijk voor elke vloer geschikt is.

Minder geschikt voor ‘vochtige’ ruimtes als keukens en badkamers zijn laminaat en hardhouten vloeren, die dan ook eigenlijk bestemd zijn voor droge vertrekken.

Tot slot zoeken veel consumenten een vloer die met name goed bestand is tegen intensief gebruik. Naast de bekende soorten vloerbedekking is zelfs tapijt hier een alternatief. Belangrijk is om zelf eerst na te gaan welke plekken in uw huis zwaarbelast worden. Een handige truc hiervoor is door te kijken naar de plekken waar veel gedraaid en geschoven wordt.

Denk aan stoelpoten of plekken in het huis waar mensen hun voet draaien zoals een bocht naar de gang of voor het toilet. Juist op dit soort plekken is de belasting van de vloer vaak het grootst en is er normaal gesproken behoefte aan de meest resistente en sterke vloersoort.

Uiteraard geldt ook hier dat u zich altijd tot een gespecialiseerde verkoper dient te wenden voor deskundig advies over de voor u beste soort vloerbedekking.