PVC vloer laten lijmen of toch kiezen voor vinyl tegels (click)?

Vinyl tegels van Quick Step
Quick-Step maakt naast laminaat ook zeer fraaie vinyl tegels

Een vinyl of PVC vloer kan worden gelijmd of net als een laminaat vloer worden vastgeklikt aan elkaar. De keuze voor tegels (click vinyl) of lijmen hangt af van uw woning, eigen voorkeuren en het budget. Een groot voordeel van een PVC of vinyl vloer is dat deze uitstekend werkt bij een vloerverwarming.


Wij adviseren altijd om uw nieuw PVC vloer te laten leggen door een vakman, enerzijds omdat deze zeer veel ervaring heeft, met name ook in de afwerking, en anderzijds omdat u dan een garantie heeft mocht er iets stuk gaan of slijten. Zelf leggen is een optie maar is zeker bij lijmen niet voor iedereen weggelegd.

Wie een nieuwe vinyl vloer heeft uitgekozen in de winkel krijgt altijd een vervolgvraag of deze gelijmd moet worden of aan elkaar geklikt. In het laatste geval werkt het precies hetzelfde als bij een laminaat vloer, en kunt u de planken uit de doos netjes aan elkaar vastmaken. Een PVC of vinyl vloer heeft wel vaak een breder en korter formaat vergeleken met laminaat, wat vaak lange en rechthoekige planken zijn.

KIEZEN VOOR VINYL/PVC TEGELS
Bij click PVC is er een ondervloer nodig, die eerst wordt gelegd op de betonvloer, waarna vervolgens de vinyl planken gelegd kunnen worden. Nadeel van deze methode is, zeker bij veel nieuwbouw woningen, dat de ondergrond niet helemaal egaal is, wat voor oneffenheden zorgt bij het leggen van het vinyl. Pas bij de afwerking met plinten tegen de muur komt dit vaak pas boven water, want dan zult u al snel grote kieren onder de plint zien waar de vloer niet helemaal strak is.

vinyl tegels click
Vinyl/PVC tegels click je makkelijk aan elkaar vast

Het grote voordeel van een click PVC vloer is wel dat het ook zelf relatief eenvoudig gelegd kan worden (vergelijkbaar met laminaat) en dat de kosten in de prakijk lager zijn dan een gelijmde vinyl vloer. Echter scheelt dit niet heel veel, mede omdat er bij gelijmd vinyl geen ondervloer meer nodig is. Click vinyl is uitstekend geschikt voor een vloerverwarming.

NIEUWE VINYL VLOER LATEN VASTLIJMEN
De keuze voor een vastgelijmde vinyl of PVC vloer wordt vaak gemaakt bij nieuwbouwwoningen, waar kopers in één keer klaar willen zijn met een strakke nieuwe vloer. Het grote verschil met click vinyl is dat een verlijmde vloer volgens de experts (nog) beter geschikt is voor vloerverwarming omdat de vloer direct op de ondergrond wordt gelegd.

Een belangrijke verschil met click is wel dat bij lijmen eerst de ondergrond, vaak beton bij nieuwbouw, helemaal glad gemaakt (geëgaliseerd) moet worden door het bedrijf dat de vinyl vloer bij u in huis legt. Dat betekent doorgaans een wat hogere prijs en, minstens zo belangrijk, een langere tijd dat u in de rommel zit. Het egaliseren moet namelijk de dag voor het leggen gebeuren, en dan al zal het hele huis leeggemaakt worden. Als de vloer helemaal strak is kan de volgende dag de vinyl vloer erop gelijmd worden. Dat geeft wel een zeer mooi effect omdat er geen oneffenheden zijn. Wie kiest voor click zal op verschillende plekken in zijn woning wat kuiltjes en kleine verschillen van hoogte ervaren, wat zich zoals eerder geschreven vooral laat zien als de plinten zijn geplaatst. Bij een verlijmde vloer heb je dat probleem in principe niet.

REPAREREN PVC VLOER EN BESCHADIGINGEN VOORKOMEN
Last but not least zijn zowel de click als lijm vinyl vloeren makkelijk te repareren, zonder dat daarvoor de hele vloer van de grond gehaald hoeft te worden. De experts van het bedrijf die uw vloer hebben gelegd kunnen een reparatie vakkundig uitvoeren en zullen slechts een klein deel vervangen, bijsnijden en herstellen zodat uw vloer weer zo goed als nieuw is in het geval van schade.

Het belangrijkste bij een vinyl vloer is en blijft natuurlijk boven alles dat u onder alle stoel en tafelpoten viltjes plakt, wat echt heel veel krassen en beschadigingen voorkomt. Vooral zware tafels zijn funest voor uw nieuwe PVC vloer, net als grote kasten. Let ook op wieltjes onder stoelen; deze moeten van zacht materiaal zijn, bij harde wieltjes zult u al snel uw nieuwe vloer beschadigen, zeker als er vuil op de vloer blijft liggen wat tussen wieltjes en vloer komt.