Vinyl vloerbedekking heeft vooral veel grote voordelen

vinyl vloerbedekking voor/nadelenAlhoewel laminaat ogenschijnlijk nog altijd het meest populair is, besteden consumenten de laatste jaren steeds meer geld aan het over het algemeen goedkopere vinyl.

Daar waar vinyl vloerbedekking, dat makkelijk schoon te maken is, voorheen vooral in keukens werd gebruikt, kiezen steeds meer mensen tegenwoordig voor vinyl in de woonkamer en andere delen van het huis.

Uit onderzoek van CBW/VNTF Woonmonitor blijkt dat vinyl vaak gelegd wordt in huurhuizen omdat het niet alleen goedkoper is maar ook makkelijker gelegd en weer verwijderd kan worden.

Voor koophuizen geldt dat er vaak voor een duurder soort vinyl wordt gekozen. In dat geval is linoleum, dat in tegenstelling tot vinyl vaak door speciaalzaken in plaats van prijsstunters wordt verkocht, ook een optie. Vinyl kost gemiddeld genomen zo'n 13 euro per vierkante meter, terwijl linoleum het dubbele kost.

Natuurlijk geldt, net als voor laminaat, dat de goedkoopste soort vaak ook kwalitatief het slechtste is, dus staar je zeker niet blind op alléén de prijs, want als het eenmaal ligt kun je het uiteraard niet meer terugdraaien, tenzij je de hele vloer opnieuw wilt vervangen.

BEKIJK HIER HANDIGE TIPS VOOR HET ZELF LEGGEN VAN VINYL

Daarbij betekent het niet dat het dikste vinyl ook het beste is, het gaat namelijk vooral om de bovenste laag, die de slijtvastheid, en daarmee ook gevoeligheid voor putten en beschadigingen bepaald. De levensduur van vinyl hangt af van de dikte, de bovenste toplaag en hoe stevig de onderste laag is. Zoals gezegd zorgt de belangrijke extra laag bovenop voor bescherming tegen krassen en slijtage.

Een laatste puntje is dat laminaat makkelijker zelf gelegd kan worden dan vinyl, dat vaak door specialisten gelegd wordt en daarmee ook extra kosten met zich meebrengt.

Onderstaand in het kort de voor- en nadelen van vinyl vloerbedekking op basis van testgegevens van de Consumentenbond:

VOORDELEN

Vinyl vloerbedekking is zoals hierboven omschreven relatief gezien goedkoop, waterbestendig, kan makkelijk schoongemaakt worden, dempt geluid, voelt soepel en warm aan en is beschikbaar is ontelbaar veel verschillende ontwerpen. Let op dat het niet verhuisd kan worden. Tot slot nog een belangrijke eigenschap van vinyl die vaak over het hoofd wordt gezien: een vinyl vloer is vaak geschikt voor vloeren met vloerverwarming! Vraag uiteraard wel in de winkel naar de beste vinyl vloer voor vloerverwarming.

NADELEN
In tegenstelling tot andere, hardere vloerbedekkingssoorten, is vinyl vloerbedekking minder duurzaam, wat natuurlijk logisch is. Ook zijn de kwaliteitsverschillen erg groot, dus doe eerst goed onderzoek, of laat u goed voorlichten voordat u overgaat tot de aanschaf van vinyl vloerbedekking.