Zelf vinyl vloerbedekking leggen

zelf leggen vinyl vloerHet zelf leggen van vinyl vloerbedekking is moeilijker dan het in eerste instantie lijkt. Dit komt omdat je eventuele oneffenheden veel sneller ziet dan bij gewone vloerbedekking, dat nog extra hoogpolig laagje heeft.

Vinyl moet op een vloer gelegd worden die volledig egaal is, anders zie je heel snel de plekken waar de grond niet 100% glad gemaakt is.

Als de vinyl vloerbedekking gelegd wordt in relatief kleine ruimten (tot 12 m2) hoeft het niet gelijmd te worden.

Bij obstakels zoals de overgang tussen twee verschillende ruimten, zoals bij deuren en drempels, is het belangrijk dat in ieder geval de naden geplakt worden. Bij de naden, die twee losse stukken met elkaar verbinden, zal er het snelst sprake zijn van vervorming van het vinyl. Denk hierbij aan het verschuiven op het bollen van de vinyl vloerbedekking.

De vinyl vloer moet volledig verlijmd worden in ruimtes waar veel gelopen wordt of waar simpelweg veel gebruik van gemaakt wordt. Denk bijvoorbeeld aan de keuken, de entree of bij gebruik van vinyl in de keuken, waar altijd veel gelopen wordt. Als vinyl vloerbedekking in een vochtige ruimte wordt gelegd is het bovendien aan te raden om niet alleen de randen te verlijmen, maar ook gelijk de zijkanten met kit af te werken. Dit uiteraard om te voorkomen dat er water of andere vloeistoffen onder de vinyl vloer komt in het geval van knoeien of lekkage.


Voor het lijmen kunnen verschillende lijmsoorten gebruikt worden, waaronder vloerlijm universeel, Thomsit Tex en Dubbelzijdig tape.

Vloerlijm Universeel:
- Geschikt voor alle soorten vinyl
- Ondergrond: schoon, droog, scheurvrij, vlak en vast
- Geschikt voor vloerverwarming
- Vochtbestendig
- Belastbaar na 24 uur
- Oplosmiddelvrij

Thomsit Tex:
- Geschikt voor alle soorten vloerbedekking
- Ondergrond: droog, schoon, vetvrij en vast
- Na 24 uur drogen kan er al op gelopen worden
- Geschikt voor vloerverwarming
- Oplosmiddelvrij

Dubbelzijdig tape:
- Geschikt voor alle soorten/maten vinyl; de tape moet weekmakerbestendig zijn, anders verkleurt de vinyl vloerbedekking
- De ondergrond moet droog, schoon, vetvrij en vast zijn
- De vinyl vloer kan direct na het plakken worden gebruikt

Bron: Kwantum

Lees hier vijf handige tips voor het zelf leggen van een vinyl vloer.