Vinyl vloerbedekking en jonge kinderen in de keuken

Elk jaar doet het Amerikaanse Consumer Reports onderzoek naar de verschillende soorten vloerbedekkingsmateriaal.

Eerder al werd geconcludeerd dat vinyl uitstekend geschikt is voor in de keuken. Toch wordt het afgeraden voor gezinnen met jonge kinderen.
De laatste jaren is er al veel onderzoek gedaan naar de voor- en nadelen van de verschillende soorten vloerbedekkingsmaterialen, waaronder uiteraard ook het steeds populairder wordende vinyl.

Dat leverde een aantal interessante conclusies op. Zo noemde Consumer Reports, vergelijkbaar met de Amerikaanse consumentenbond, vinyl in 2013 nog het beste vloerbedekkingsmateriaal voor in de keuken.

In 2010 echter waarschuwde Healthstuff.org nog op basis van een grootschalig onderzoek dat vinyl vloerbedekking vaak schadelijke stoffen bevat. Even daarvoor kwam een Zweeds onderzoek tot vergelijkbare conclusies, en werd een link gelegd tussen vinyl en autisme bij kinderen.

DE BESTE VLOEREN VOOR IN DE KEUKEN
Ook dit jaar laat Consumer Reports weer van zich horen, en wordt vinyl opnieuw genoemd als één van de beste vloerbedekkingsmaterialen voor in de keuken. Ook wordt er dit keer een duidelijke waarschuwing afgegeven voor gezinnen met een baby (zie verderop in dit artikel).

Foto via www.consumerreports.org
Interessante bevindingen uit het laatste onderzoek zijn onder meer dat houten vloeren en bamboe gevoelig gevoelig zijn voor vallende objecten en veel activiteit in de keuken (waar immers meer gelopen wordt dan de meeste andere delen van de woonkamer).

Mede hierdoor gaat de voorkeur uit naar vloeren met een speciale afwerking of liever een sterke laminaat- of vinyl vloer voor in de keuken. Wie voor een houten vloer kiest moet goed opletten of het wel om duurzaam hout gaat, herkenbaar aan het logo op de verpakking.

LEES OOK: TIPS OM UW VINYL VLOER SCHOON TE MAKEN

JONGE KINDEREN EN VINYL VLOER  IN KEUKEN
Last but not least geeft Consumer Reports een duidelijk advies voor gezinnen met een baby. 'Think twice about vinyl en babies' luidt het commentaar, aangezien vinyl vloeren zoals bekend vaak stoffen uitstoten die in verband gebracht worden met gezondheidsklachten en vervuiling.

Volgens Consumer Reports zijn er genoeg vinyl vloeren die goed scoren, met een relatief geringe uitstoot van (al dan niet) schadelijke stoffen. Desondanks wordt voorgesteld om niet voor vinyl in de keuken te kiezen in het geval van jonge kinderen die op de vloer spelen.

Bron: Consumerreports.org