11 tips voor het schoonmaken van uw vinyl vloer

vloer schoonmakenHet Amerikaanse Reader's Digest komt regelmatig met interessante lijstjes over bepaalde onderwerpen.

Onlangs was er aandacht voor vinyl vloerbedekking: 11 tips om uw vinyl vloer schoon te maken.


Onderstaand in het kort de 11 tips voor het schoonmaken van uw vinyl vloer:

1. Hou vuil en chemicaliën buiten met een deurmat

Een mat houdt de grootste vijanden van uw vinyl vloer buiten: vuil en chemicaliën. Binnengelopen vuil zorgt voor extra schoonmaakwerk en kan uw vinyl vloer beschadigen aangezien het als schuurpapier fungeert en zodoende de toplaag aantast. Chemicaliën van onder meer asfalt zijn weliswaar niet zichtbaar, maar kunnen via schoenen op de vloer terechtkomen, die daardoor geel kan gaan kleuren.

2. Hou je vloer schoon

De sleutel om de vinyl vloer in goede conditie te houden is het simpelweg schoonhouden van de vloer. Zorg ervoor dat u het vuil gelijk verwijderd, nog voordat het in de vloer gelopen kan worden. Veeg de vloer regelmatig: het is bijvoorbeeld een goed idee om elke avond standaard even met een zachte bezem uw vinyl vloer schoon te maken.


3. Gebruik shampoo om hairspray te verwijderen van de vinyl vloer

In het geval u haarlak op uw vinyl vloer heeft, kunt u dit verwijderen met shampoo, net zoals bij haar. Meng een beetje shampoo met warm water en boen vervolgens de vloer en droog/spoel dit vervolgens schoon met een dweil.

4. Leer jezelf aan om voorzichtig en direct schoon te maken
Maak bij voorkeur niet schoon met zwaar materiaal en kies er juist voor om de vloer op de zachtst mogelijke manier te reinigen. Veeg of stofzuig uw vloer elke avond en verwijder vuil of gemorste (vloei)stoffen direct. Het vuil dat niet weggezogen of geveegd kan worden kan met een dweil met warm (niet heet!) water verwijderd worden. Als dit allemaal niet werkt kan er zeep gebruikt worden, maar zorg er dan wel voor dat het speciaal voor de vinyl vloer geschikte zeep is.

Lees ook: Schoonmaakmiddelen voor uw vinyl vloer

5. Gebruik het juiste schoonmaakmiddel

Als uw (niet van wax voorziene) vloer schoongemaakt moet worden, gebruik dan een schoonmaakmiddel speciaal voor vloeren die niet van een waxlaag zijn voorzien. Volg daarbij zeer goed de instructies op de verpakking. Ouder vinyl dient soms wel van een waxlaag voorzien te worden. Zorg ervoor dat u na het schoonmaken de vloer goed reinigt met schoon water, zodat er geen sporen van het schoonmaakmiddel achterblijven.

6. Laat het vinyl niet te veel water absorberen

Het is van groot belang om uw vinyl vloer niet te laten overlopen met water. Een te natte dweil of zwabber zal er voor zorgen dat water zich tussen kieren, randen en scheuren dringt. Dit kan er toe leiden dat de lijmlaag die het vinyl vasthoudt los komt te zitten. Bovendien kunnen de randen door het gebruik van teveel water los komen te zitten en gaan krullen.

dweilen vloer vinyl
7. Verwijder al het zeep na het schoonmaken

Het grondig schoonmaken met schoon water is van groot belang om te voorkomen dat achtergebleven zeepresten nieuw vuil aan zal trekken. Ook hier geldt dat het gebruik van alleen water de voorkeur heeft. Als de vloer toch gewassen dient te worden met een schoonmaakmiddel, gebruik dan twee zwabbers of dweilen. Eentje daarvan voor het schoonmaken, de andere om de vloer schoon te maken en het schoonmaakmiddel met schoon water te verwijderen.

8. Wax de vinyl vloer niet

Een vinyl vloer heeft doorgaans geen waxlaag en een speciale coating zorgt ervoor dat de vloer mooi glanst. Het gebruik van wax zal niet goed hechten op de vloer en veroorzaakt een rommeltje dat er weer vanaf gehaald moet worden. Als uw 'no-wax' vloer toch zijn glans verliest, kunt u dit proberen te herstellen met een speciaal poetsmiddel voor uw vinyl vloer. Volg hierbij goed de instructies en breng afhankelijk van de aanwijzigingen op de verpakking één of twee dunnen laagjes aan. Dit moet er voor zorgen dat uw vloer weer voor een jaar glanst als u op de gewone manier met een zwabber met wat warm water uw vloer schoonmaakt.9. Breng dempende materialen aan op de poten van meubels

tips voor schoonmaken vinylZoals ook al eerder vermeld is het van groot belang om uw meubelen te voorzien van beschermende dopjes of laagjes bij de poten. Het gaat dan ook om apparaten die een op een vaste plaats blijven staan zoals een koelkast. Ook al verplaatst uw de meubelen en apparaten niet, kunnen deze toch voor beschadigingen zorgen vanwege het grote gewicht.

10. Gebruik geen rollende kasten of stoelen

Deze kunnen uiteraard ook het oppervlakte van uw vinyl vloer beschadigen. Verschuif of versleep dan ook geen voorwerpen over uw vloer.

11. Gebruik multiplex platen bij verhuizingen of grote verplaatsingen

Wanneer u gaat verhuizen is het verstandig om een multiplex plaat in het pad te leggen. Het slepen en verschuiven kan namelijk voor grote beschadigingen aan uw vinyl vloer zorgen. Een stuk multiplex plaat op de route van uw verhuizing kan u helpen de zware voorwerpen te verschuiven of te verplaatsen over het door uzelf aangelegde pad.

Bron: Reader's Digest