Zelf een vinyl vloer te leggen met deze handige tips

zelf vinyl vloer leggen
Het zelf leggen van een nieuwe vinyl vloer is prima te doen als u de juiste instructies opvolgt.

Als aanvulling op ons artikel 'zelf eenvoudig een viny vloer leggen' hebben we voor het gemak nog vijf handige tips op een rijtje gezet.

Anders dan hetgeen vaak gedacht wordt is het niet noodzakelijk om een vakman in te schakelen voor het leggen van uw nieuwe vinyl vloer. Dat is namelijk prima zelf te doen, zoals we in dit artikel uitleggen.
Regelmatig stuiten wij ook weer op nieuwe tips en handige instructies voor het zelf leggen van vinyl vloerbedekking. Hieronder volgt daarom nog een mooie opsomming van vijf handige tips.

  • Zorg voor een gladde ondervloer voordat u begint met het leggen van het vinyl
Dit is misschien wel de meest voor de hand liggende tip, waar in de praktijk toch vaak te makkelijk over wordt gedacht. Het is essentieel dat de ondervloer, of dat nu een bestaande vloerbedekking of de betonvloer is, grondig wordt gereinigd en egaal wordt gemaakt voordat u uw nieuwe vinyl vloer gaat leggen. Niets is namelijk vervelender dan bobbeltjes of oneffenheden in uw nieuwe vloer als deze net daarvoor gelegd is. Wie iets meer tijd stopt in de voorbereiding zal daar dan ook zeker geen spijt van krijgen. Zorg dan ook voor een strakke ondervloer, al dan niet opgeschuurd (als het een bestaande vloer is) zodat de lijm beter zal hechten. Ook hebben doe-het-zelf winkels speciale materialen om gaten en andere oneffenheden in uw basisvloer goed weg te werken. Informeer hiernaar bij uw bouwmarkt.
Een gladde ondervloer is essentieel bij het leggen van vinyl

  • Wees voorzichtig met het verschuiven van objecten op uw vinyl vloer
Ook deze tip is vrij logisch, maar vaak gaan mensen hier toch mee de mist in. Het is van levensbelang nooit zware objecten te verschuiven over uw nieuwe vinyl vloerbedekking, al helemaal niet wanneer er scherpe punten of randen mee gemoeid zijn. Ook is vinyl erg kwetsbaar in hoeken en langs de randen van de kamer waar het is gelegd. Juist hier moet u extra opletten met het verschuiven of verplaatsen van objecten, want eenmaal aangerichte schade aan uw vinyl vloer is vaak lastig te herstellen. Let vooral op bij de zwaarste objecten, zoals koelkasten, kasten en ander meubilair. Ook is extra voorzichtigheid nodig bij scherpe objecten, zoals stoelpoten die niet voorzien zijn van beschermdoppen. Vergeet ook niet dat veel vinyl vloeren reageren op warmte en zonlicht. Natuurlijk geldt dat hoe duurder uw vloer, hoe resistenter deze normaal gesproken is tegen verkleuring en vervorming. Maar garanties heeft u nooit. Dus indien mogelijk is het raadzaam om grote temperatuurschommelingen in huis te voorkomen, door bijvoorbeeld zonwering te gebruiken op zeer warme dagen.

vinyl vloer zelf leggen
Een vinyl vloer is opgebouwd uit verschillende lagen (foto: Quick-Step)

  • Juiste volgorde bij het klaarmaken van de ondervloer
Hierboven was er al uitgebreid aandacht voor het zo goed mogelijk klaarmaken van de ondervloer. Indien de nieuwe vinyl vloer gelegd wordt op een bestaande (houten) vloer is het belangrijk om te beginnen met het verwijderen, of platslaan, van alle uitstekende objecten zoals oude spijkers. Losse vloerdelen dienen uiteraard opnieuw bevestigd te worden en uitstekende stukken hout moeten gelijk getrokken worden met de rest van de vloer. Zeker bij het leggen van vinyl is dat essentieel. Let daarbij wel goed op dat er geen leidingen onder de vloer lopen, of dat u geen bedrading beschadigd bij het platslaan van de spijkers of het herbevestigen van de bestaande ondervloer. Nog een laatste zeer belangrijke tip is dat u uw nieuwe vinyl vloer, net als bij laminaat, eerst een aantal uur in de ruimte laat liggen, zodat de nieuwe vloer alvast kan wennen aan de kamertemperatuur. Bij voorkeur trekt u hier 24 uur voor uit. Bekijk ook goed de instructies van de fabrikant van uw nieuwe vinyl vloer voordat u begint met leggen.

  • Zorg voor een goede reiniging voor de beste eigenschappen van uw vinyl vloer
Indien uw nieuwe vinyl vloer gelegd is bent u zeker nog niet klaar. De vloer dient wel onderhouden te worden om de optimale kwaliteit te waarborgen. Eerder kwamen we al met 11 schoonmaaktips voor uw nieuwe vinyl vloer. U kunt voor het reguliere schoonmaakwerk gebruik maken van een bezem, stofzuiger, dweil of natte doek. Groot voordeel van vinyl is dat het waterbestendig is en er door de specifieke eigenschappen niet snel vlekken gemaakt kunnen worden. Daarnaast is een vinyl vloer meegevend, waardoor deze comfortabel en warm aan uw voeten zal aanvoelen. Het verschil is dan ook enorm groot als u in de ochtend op uw blote voeten door het huis loopt, zeker vergeleken met tegels en laminaat. Daarnaast is een vinyl vloer geluidsreducerend en maakt deze dus minder lawaai. Dat is vooral een groot voordeel indien uw onderburen heeft of, voor uzelf, huisdieren, die veel minder geluid produceren vergeleken met een laminaatvloer of tegelvloer. Vergeet niet dat vinyl net zo duurzaam is als laminaat en veel kan hebben, ook indien de desbetreffende ruimte zeer druk is en zwaar wordt belast.


  • Volop keuze en mogelijkheden bij het zelf leggen van vinyl
Indien u zelf uw vinyl vloer legt kunt u verschillende soorten vinyl selecteren en desgewenst ook combineren. De keuze is enorm en tegenwoordig is het ook zeer goed mogelijk uw eigen vinyl vloer te ontwerpen en met speciale printers te laten verwerken in uw nieuwe vloer. Vinyl kan door het hele huis gebruikt worden, juist omdat het ook waterbestendig is. 

Alles is mogelijk met vinyl
Denk dan niet alleen aan de woon- en slaapkamer maar zeker ook aan de badkamer en het toilet. 

Dit zijn natuurlijk ideale ruimtes om variaties aan te brengen met vinyl, zeker wanneer u dat zelf legt. U kunt gewoon de juiste afmetingen doorgeven en het vinyl op maat gesneden leggen in bijvoorbeeld het toilet. 

Er zijn vandaag de dag enorm veel verschillende kleuren, varianten en daardoor ook mogelijkheden tot combineren, wat het zelf leggen nog leuker maakt. 

Laat u zich dan ook uitgebreid informeren naar de laatste mogelijkheden ten aanzien van vinyl vloerbedekking. Er is meer mogelijk dan u denkt!

Onderstaand nog een handige instructievideo voor het zelf leggen van vinyl vloerbedekking: