Zelf eenvoudig vinyl vloerbedekking leggen

vinyl vloer zelf leggen
Wie op zoek is naar een nieuwe vloer voor in bijvoorbeeld de keuken of badkamer kan prima zelf vinyl vloerbedekking leggen.
We kijken naar enkele tips van de professionele vloerenspecialisten.
Vinyl vloerbedekking wint de laatste jaren flink aan populariteit, zeker voor in keuken en/of badkamer. Wat veel mensen niet weten is dat vinyl ook vrij makkelijk zelf gelegd kan worden, zeker wanneer er sprake is van een klein budget.

Het laten leggen door een vakman heeft natuurlijk altijd de voorkeur, maar kost simpelweg meer geld. Zelf leggen is dan een goede optie, waarbij er natuurlijk goed gelet moet worden op een aantal punten.
We zijn op internet op zoek gegaan naar enkele tips van professionals, die we hieronder hebben uitgewerkt.


Wanneer er tapijt in de desbetreffende ruimte ligt dient dat eerst zorgvuldig verwijderd te worden. Daarbij is het belangrijk om de vloerbedekking rondom eerst goed los te snijden met een special tapijtmes, vooral ook aan de randen.
Wanneer het tapijt is losgesneden is het verstandig dit eerst in losse repen te snijden, zodat de afvoer een stuk makkelijker gaat dan wanneer u het als één groot geheel uw huis uit probeert te krijgen.

De volgende stap is het leggen van de vinyl vloerbedekking. Het is daarbij volgens de experts belangrijk om het vinyl (de standaard grote vinyl zeilen van 200 of 400 centimeter breed) eerst op een plek met genoeg ruimte uit te rollen zodat het kan uitrekken, alvorens er gesneden wordt in het materiaal. Denk bijvoorbeeld aan de oprit of een grote plek in de tuin waar het vinyl in de zon kan uitrekken.


zelf vinyl vloer leggen
aanbrengen van lijm op de ondervloer

Eerst dient de kamer waar u de vinyl vloer wilt plaatsen goed opgemeten te worden. Kies daarvoor zowel in de lengte als in de breedte het meest brede/lange stuk van het vertrek. Dat stuk dient dan eerst uitgesneden te worden om het vervolgens wederom op een plek met ruimte te laten uitrekken alvorens u de vinyl vloer definitief gaat plaatsen.
De volgende stap is het snijden van uw vinyl vloer voor bij de deurposten in de desbetreffende ruimte. Wanneer u niet zeker bent van de afmetingen en het meten niet uitkomt neem het dan ruim en snij pas de definitieve vorm uit wanneer het vinyl bij de deuren wordt geplaatst.
Wie de vinyl vloer zo netjes mogelijk wil leggen kan het beste werken vanuit het midden van de desbetreffende ruimte, net zoals vakmensen dat ook doen. Vooral wanneer het vinyl een bepaald patroon heeft kunt u dat voor het mooiste resultaat het beste precies symmetrisch in het midden leggen en dan naar de kanten werken. Reken er wel op dat dit doorgaans meer materiaal kost.
Ook een belangrijke tip is om de naden waar de vinyl vloerdelen in elkaar overgaan indien mogelijk weg te werken op een plek buiten het zicht, bijvoorbeeld onder een kast of bank. Belangrijk is te voorkomen dat de naden op plaatsen liggen waar het vinyl druk belast wordt, dus op plekken waar veel mensen lopen.
Ook van groot belang is te voorkomen dat een naad bovenop een gleuf of naad van de onderliggende vloer wordt gelegd. Of u gebruikt een ondervloer met naden, of u heeft bijvoorbeeld een betonnen vloer met scheuren. Let er op dat de naad van uw vinyl vloerbedekking hier niet bovenop wordt geplaatst. Het spreekt voor zich dat eventuele scheuren in de ondervloer eerst weggewerkt op opgevuld moeten worden met schuim of een ander vulmiddel.

Nu kan het vinyl (van buiten) de kamer ingehaald worden. Leg het uitgestrekt neer op de juiste positie en laat het nog een uur uitwerken voordat het gelegd wordt. Vervolgens wordt de lijm geplaatst (zie ook video hieronder) en kan de vinyl vloer aan één kant alvast gelegd worden. Als deze kant op zijn plaats ligt klap je het vinyl over dit stuk en lijm je de andere kant, die je daarna definitief kan aanbrengen. Nu kan ook het definitieve snijwerk gedaan worden aan de randen (als alles goed ligt).Belangrijk is om een vloerroller te gebruiken. Deze kun je vaak huren bij de verkoper van uw vinyl vloer. Met de roller kunnen luchtbellen of hoogteverschillen (door lijm of ondergrond) weggerold worden en kan de vinyl vloer strak getrokken worden. Dit moet net zo lang gebeuren totdat alle bobbeltjes onder het vinyl vandaag weg zijn. Uiteraard moet er bij het leggen al geprobeerd worden zo weinig mogelijk bubbels onder de vinyl vloer te hebben. Toch is het bij de eerste leg onmogelijk om zonder bubbels onder de vloer te werken, dus de roller is echt nodig.

Met een goede voorbereiding en het juiste materiaal kan u zelf een nieuwe vinyl vloer leggen. Zorg er wel altijd voor dat u zich goed laat voorlichten in de winkel en de juiste gereedschappen gebruikt. Wie geen risico wil nemen doet er natuurlijk verstandig aan om de vloer door professionals te laten leggen, maar dat kost wel meer geld.

Lees hier een handig artikel waarin tips gegeven worden over het te gebruiken materiaal voor het zelf leggen van uw vinyl vloerbedekking.
Bekijk hieronder een handige video over het zelf leggen van vinyl (in het Engels).

Indien u kiest voor een laminaat vloer kunt u hier terecht voor een handige leginstructie.