Viny vloer of toch liever laminaat? Bekijk de vergelijking!

vinyl vloeren alternatief voor laminaatDankzij de flink verbeterende kwaliteit is vinyl vloerbedekking een uitstekend alternatief geworden voor 'harde' vloersoorten zoals laminaat, tegels en houten vloeren.

Vooral voor drukke delen van het huis, zoals de keuken, is vinyl uiterst geschikt.

Vinylplanken zijn daarbij over het algemeen van een betere kwaliteit van vinyl op een rol.

Vinyl heeft de laatste jaren een flinke opmars gemaakt, waarbij consumenten vooral voor 'vochtige' gebieden als de keuken steeds vaker voor vinyl kiezen in plaats van de traditionele soorten 'harde' vloerbedekking als steen.

Het aanbod en de kwaliteit van de hedendaagse vinyl vloeren zorgen voor een zeer goed alternatief voor de keuken, badkamer, toilet en de gehele woning. Dankzij de sterk verbeterde technologie om vinyl te produceren is niet alleen de kwaliteit sterk verbeterd, maar vooral ook de diversiteit van het aanbod. Tegenwoordig zijn er ontelbaar veel verschillende designs en afwerkingen, waardoor vinyl (tegels) bijna niet te onderscheiden zijn van bijvoorbeeld echte vloertegels in de keuken.Het grote voordeel is natuurlijk, los van het feit dat vinyl makkelijker te installeren is dan vloertegels, dat de kosten van vinyl over het algemeen een stuk lager liggen dan van vloertegels, houten vloeren en de duurdere laminaatsoorten. Lees hier alles over het zelf leggen van vinyl of PVC.

GESCHIEDENIS VINYL VLOER
Ruim 60 jaar geleden werd vinyl voor het eerst gebruikt als vloerbedekkingsmateriaal. In tegenstelling tot het enigszins vergelijkbare linoleum, dat al veel langer bestaat, is vinyl niet samengesteld uit natuurlijke materialen. Veelal bestaat een vinyl vloer uit 3 of vier lagen met bovenop een speciale beschermlaag die geplaatst wordt op de speciale geprinte (design)laag, die zodoende tegen krassen en slijtage wordt beschermd.

Net als met bijvoorbeeld laminaat geldt voor vinyl dat u naarmate u meer betaalt (normaal gesproken) ook een betere kwaliteit krijgt. De duurdere soorten vinyl (waarvan de prijs varieert van minder dan 10 euro per vierkante meter tot ruim 100 euro per vierkante meter) zijn vaak voorzien van een extra schuimlaag onder de printlaag, om zowel het confort als de duurzaamheid nog verder de verbeteren.

Het design van de moderne vinyl vloer is de laatste jaren sterk verbeterd dankzij nieuwe computertechnologie├źn die voor een print zorgen die niet van een echte tegel- of bijvoorbeeld houten vloer te onderscheiden is. Daardoor kan ook een goedkope vinyl vloertegel er uitzien als een dure echte houten of tegelvloer. Het gebeurt dan ook regelmatig dat mensen in eerste instantie denken dat ze op een houten vloer staan, omdat het gebruikte vinyl bijna niet van hout of echte tegels te onderscheiden is.

vinyl vloerbedekking design woonkamer
VINYLSTROKEN/VINYLPLANKEN
Vooral vinylstroken, ook wel vinylplanken genoemd, zijn de laatste tijd steeds meer in trek bij consumenten. Het gaat hierbij om een vinyl vloer die net als laminaat of hout in planken wordt geproduceerd en gemakkelijk in elkaar geklikt kan worden. Hierdoor wordt het zelf leggen van de vinyl vloer steeds makkelijker voor de consument.

Vinylplanken zijn vandaag de dag beschikbaar in een groot aantal verschillende maten en kunnen zoals gezegd net als laminaatplanken gemakkelijk in elkaar geklikt worden. Voordeel is hier uiteraard dat vinyl belangrijke voordelen heeft ten opzichte van laminaat, zoals bijvoorbeeld de betere bestendigheid tegen knoeien en waterschade.

Een andere variant zijn vinyltegels, die zoals de naam al aangeeft, worden geproduceerd in tegelvorm. Net als planken is de kwaliteit van tegels over het algemeen beter dan die van de traditionele vinylrollen. Let er goed op dat vinyl van een rol vaak goedkoper is, wat zich meestal ook weerspiegelt in een minder goede kwaliteit van vinylstroken of tegels. Wie toch kiest voor vinyl van een rol doet er dan ook verstandig aan om dit te plaatsen op minder drukke gedeeltes van het huis (of bedrijf) aangezien de duurzaamheid, ofwel slijtvastheid, veelal minder is.KEUKEN EN BADKAMER
Zoals bekend is vinyl vloerbedekking met name erg geschikt voor in de keuken en badkamer vanwege de specifieke eigenschappen. Vinyl planken zijn daarnaast zeer geschikt voor de huiskamer, de eetkamer en overige populaire vertrekken in huis. De enige uitzondering is, net als eigenlijk geldt voor tegels en laminaat, dat vinyl minder geschikt is om een trap mee te bekleden.
keuken met vinyl vloerbedekking
Net als bijvoorbeeld linoleum geeft vinyl een vertrek een warm gevoel, wat zich letterlijk vertaalt in minder koude voeten dan bijvoorbeeld een stenen vloer. Daarnaast is vinyl makkelijk te onderhouden: met vegen, en een (vochtige) doek is de vloer zo schoon.

Wie op zoek is naar een nieuwe vloer zal steeds makkelijker overtuigd worden vanwege de vele voordelen die vinyl biedt, zeker nu deze vloerbedekkingssoort qua uiterlijk nog nauwelijks te onderscheiden is van andere vloersoorten.

Tot slot nog een belangrijke tip, want het is zeer belangrijk dat u een egale vloer heeft alvorens er vinyl of PVC wordt gelegd. Wie zonder egaliseren zijn vloer gaat leggen riskeert grote ruimtes tussen de plinten (vooral in de hoeken van de kamer) en een krakende vloer bij het lopen.