Egaliseren is zeer belangrijk bij een nieuwe pvc of vinyl vloer

egaliseren vinyl vloer
Voor een optimaal eindresultaat is het egaliseren van de vloer voor het leggen van vinyl een must.

Een nieuwe vinyl vloer kan altijd het beste gelegd worden op een vloer die eerst geëgaliseerd is. Dat voorkomt problemen bij het plaatsen van plinten en zorgt voor minder geluiden bij het lopen. Wij kijken hoe je een vloer kunt (laten) egaliseren. Ook voor nieuwbouw woningen geldt dat een vloer vaak totaal niet egaal wordt opgeleverd; het leggen van vinyl of pvc gaat dan bijna altijd voor problemen zorgen als er geen egale vloer is.

Wie voor een vinyl of PVC vloer kiest bij een speciaalzaak kent de standaardprocedure waarbij de vloer eerst klaargemaakt moet worden. De verkoper zal vaak een verlijmde vinyl vloer adviseren (in plaats van click vinyl) en daar hoort in de regel een geëgaliseerde ondergrond bij. Overigens is het ook raadzaam bij vinyl of PVC planken, vergelijkbaar met een laminaatvloer, te informeren naar het nut van egaliseren. Onder een vinyl vloer zal altijd een ondervloer komen, maar in de praktijk zijn die flinterdun, zeker als er een vloerverwarming in de woning is.

Een vinyl vloer van de rol, die door de vakman bij u thuis vastgelijmd wordt, vergt een andere voorbereiding want een egale ondergrond is van enorm belang. In veel gevallen duurt het leggen van deze vloer iets langer, omdat er een dag extra wordt uitgetrokken voor het egalisatieproces. In de onderstaande video's (van Gadero en Weber) ziet u hoe een ondergrond wordt geëgaliseerd als voorbereiding voor het leggen van PVC/vinyl.
Het egaliseren kunt u dus ook prima zelf doen, uiteraard als u zelf uw nieuwe vinyl vloer vanaf de rol wilt gaan leggen. Onder meer Leen Bakker en Kwantum verkopen zeer goedkope vinyl vloeren die zelf door consumenten gelegd kunnen worden. Ook hier is egaliseren aan te raden, maar het is geen makkelijke klus en het vergt veel geduld en zorgt voor best wat rommel.

LEES OOK: Vijf handige tips voor het zelf leggen van goedkoop laminaat

Een vinyl vloer besteld bij een speciaalzaak gaat in de regel natuurlijk samen met het egaliseren, wat bij de prijs inbegrepen zal zijn. Navraag van vinylvloerbedekking.nl leert wel dat de uiteindelijke prijs van een click- en gelijmde vinyl/PVC vloer niet heel erg veel van elkaar afwijkt. Het leggen van de planken, net als laminaat, is meer handwerk en zal minder snel gaan dan de grote stukken verlijmde vloer vanaf de rol. Wel moet bij lijmen natuurlijk eerst worden geëgaliseerd, en dat doen de professionals vaak de dag voordat de vloer daadwerkelijk gelegd wordt. Hou dan ook rekening met een extra dag voor een lijmvinyl vloer. 


De prijs voor het laten leggen van een vinyl- of PVC vloer voor een middelgroot huis (alleen de woonkamer, gang en keuken, ofwel de beneden verdieping) zal doorgaans liggen tussen €3000 en €5000, afhankelijk van de gekozen vakman en natuurlijk het soort vinyl en/of PVC. Dat is een prijs inclusief leggen, plinten en eventueel het egaliseren van de ondergrond. Eerder berekenden wij al dat een vakman die u via Karwei kunt inschakelen al snel €500 kost voor het leggen van uw vloer.

Vooral bij nieuwbouw woningen zal de betonnen vloer in de hoekjes van de kamer niet egaal zijn. Als er geen egalisering plaats vindt zal dat na het leggen resulteren in lelijke hoekjes waar de plinten soms wel een centimeter ruimte hebben met de vinyl vloer. Dat wil je niet en dus adviseren wij altijd goed te kijken naar de mogelijkheid om te egaliseren. Groot voordeel van vinyl is dat je het ook prima zelf kunt leggen. Denk wel heel goed na over egaliseren; als de vloer eenmaal ligt is het niet meer terug te draaien want dan moet alles eruit.