Vinyl vloer duurzamer dan houten vloer en laminaat


Duurzaamheid vinyl vloerbedekking
Uit een recent Amerikaans onderzoek is gebleken dat vinyl niet allleen goedkoper is dan een houten vloer maar ook nog een langer mee gaat.
Consumer Reports, vergelijkbaar met onze Consumentenbond, onderzocht vinyl vloeren en houten vloeren op duurzaamheid.


Daarvoor werd een groot aantal tests uitgevoerd op een groot aantal verschillende soorten vloerbedekking. 

Het belangrijkste daarbij was te onderzoeken welke vloer het beste  bestand is tegen het vele ‘loopverkeer’ gedurende een aantal jaren.

Bekijk hier 11 handige tips voor het schoonmaken van uw vinyl vloer
Daarvoor werd een apparaat gebruikt dat honderden keren over de vloer veegt om te kijken welk effect dat heeft op een bepaalde vloer. Ook werd getest op vlekken en krasbestendigheid. Een andere test was het effect van zonlicht op de verkleuring.
Voor houten vloeren bleek dat na tests waarbij er tot 500 keer over de vloer werd geschuurd in sommige gevallen sprake was van een volledige beschadiging van de bovenlaag.
Aan het einde van het testtraject bleek dat vinyl beter uit de bus kwam dan bijvoorbeeld houten vloeren of laminaat. Toch waren er ook houten vloeren die wel goed uit de test kwamen, alhoewel vinyl gemiddeld genomen het meest duurzaam bleek.

UPDATE JANUARI 2020: Een vinyl vloer blijkt ook veel beter voor milieu, zo beschrijven we in dit nieuwe artikel op de website waarin we verwijzen naar een Brits onderzoek. Een belangrijke conclusie is dat vinyl vloerbedekking thermoplastisch is en daardoor gesmolten kan worden en vervolgens weer hergebruikt.