Deze keuze bij nieuwe vinyl of pvc vloer is zeer belangrijk: lijmen of klikken?

vinyl vloer click of lijmen
De keuze tussen een verlijmde vinyl vloer of een klikverbinding is van zeer groot belang.

De belangrijkste beslissing bij de aanschaf van uw nieuwe vinyl vloer is de keuze voor een gelijmde variant of een clickvloer, vergelijkbaar met laminaat. We zetten de voor- en nadelen op een rijtje en kijken dan vooral naar onze eigen ervaringen met een nieuwe vinyl vloer. Egaliseren is een must, zo blijkt bovendien wel, ook bij een click vinyl vloer.

Vinyl vloeren zijn razend populair en de keuze voor consumenten wordt steeds groter. Naast click vinyl, wat eigenlijk een soort laminaat is, alleen dan vaak in andere afmetingen en van ander materiaal, is een gelijmde 'plak' vinyl vloer misschien wel het meest bekend.

PLAKVINYL VLOER GELIJMD ZELF KOPEN OF LATEN LEGGEN
Wie een nieuwe vinyl vloer aankoopt zal in eerste instantie denken aan een gelijmde vinyl vloer, ook wel 'sheet vinyl' in het Engels, wat afkomstig is van de grote rollen met vinyl zoals we die kennen van bedrijven als Kwantum en Leen Bakker. Deze vinyl vloeren worden in één stuk gelegd en verschillen qua dikte, slijtlaag en duurzaamheid, wat terug te zien is in de prijs van het product. Hoe dikker de vinyl vloer, hoe sterker en hoe langer deze mee gaat. Daar betaal je als consument ook een hogere prijs voor. 

U kunt uitstekend zelf vinyl leggen wat gekocht is bij Leen Bakker, Kwantum of een andere aanbieder. In de praktijk komt het mooiste eindresultaat echter van professionele bedrijven die uw vinyl vloer voor u leggen. Bij een gelijmde vloer komt daar nog heel wat bij kijken wat u als koper misschien kan afschrikken en allicht doet kiezen voor click vinyl. Denk daar echter zeer goed over na, want de redactie van vinylvloerbedekking.nl hadden achteraf gezien allicht liever een gelijmde vloer gehad (zie verderop meer hierover). 

click vinyl vloer gelegd
Het eindresultaat van een (click)vinyl vloer is zeer fraai maar er zijn ook nadelen

Een gelijmde vinyl vloer door een erkend bedrijf zal in de praktijk nooit in één dag gelegd worden. Het belangrijkste is namelijk het egaliseren van de vloer en dat kost tijd, om te doen en om goed te drogen, zodat u in de praktijk zeker twee dagen verder bent bij het leggen van plak/gelijmde vinyl vloerbedekking.

Op dag 1 zal de vloer worden geëgaliseerd met behulp van professionele apparatuur. Dat is zeer belangrijk want zeker in nieuwbouw woningen zitten er vaak hoogteverschillen in de betonnen vloer. Die zie je niet met het blote oog, maar wel zodra de vloer is gelegd en er plinten tegen de muur gaan. Wie niet laat egaliseren zal de kieren onder de plinten zien en voelt mogelijk de oneffenheden bij het lopen over de vinyl vloer. Dat is, zeker bij vloerverwarming, het gevolg van de zeer dunne ondervloer als deze wordt gecombineerd met click vinyl. Achteraf gezien hebben wij dit onderschat en was gelijmd vinyl de betere optie omdat wij nu merken dat de vloer niet egaal is.

CLICK VINYL VLOER IS MAKKELIJKER MAAR HEEFT NADELEN

Welnu, de keuze voor een click vinyl vloer, ook vaak een PVC vloer genoemd door stoffeerders, is in veel gevallen snel gemaakt, vooral omdat deze in één dag kan worden gelegd bij uitbesteding aan een professioneel bedrijf. Dat scheelt overlast maar het eindresultaat kan in de praktijk tegenvallen.

Om concreet te zijn: het team van vinylvloerbedekking.nl koos voor de 'makkelijke' weg met een click vinyl vloer, die qua kosten overigens nauwelijks verschilde met een verlijmde vinyl vloer. Het leggen door het vloerenbedrijf gaat razendsnel (het meeste werk zit in de afwerking met de plinten) en het eindresultaat is zeer mooi. Eigenlijk is click vinyl precies hetzelfde als laminaat, alleen zijn de planken vaak breder en korter wat een effect geeft alsof er echt tegels op de vloer liggen.

LEES OOK: Zelf plakplinten leggen voor vinyl of laminaat | De gouden tip

Nadeel van click vinyl wat ons betreft is dat de oneffenheden bij niet egaliseren (wat wel gebeurt bij een verlijmde vinyl vloer) na het leggen toch duidelijk zichtbaar én hoorbaar worden. Na een aantal maanden horen wij duidelijk gekraak als wel over de click vinyl vloer, nota bene van Quick-Step, lopen en waarschijnlijk is dat op de plekken waar de vloer niet helemaal 'glad' licht door het beton onder het zeer dunne laagje ondervloer bovenop de vloerverwarming. 

nadeel van click vinyl vloer
Bij het leggen van de plinten wordt bij click vinyl al snel duidelijk dat de vloer niet egaal is.

Een tweede nadeel, naast het zeer lichte kraken van de vloer, wat erg snel gewoon wordt, is dat na het plaatsen van de plinten pijnlijk duidelijk wordt dat de vloer niet overal egaal is. Je ziet letterlijk de kieren onder de plint op de plekken waar de vloer een paar millimeter lager is. Bij egaliseren zou dit probleem er niet zijn. Egaliseren is dus zeer belangrijk bij uw nieuwe vinyl vloer.

CONCLUSIE: LIEVER LIJMEN DAN CLICK VINYL
Onze conclusie is dan ook om, indien u de tijd heeft, vooral bij een nieuwbouwwoning, toch goed de mogelijkheid van een gelijmde vinyl vloer te overwegen in plaats van click vinyl. Het eindresultaat is mooier, zeker bij de plinten, en waarschijnlijk is de nieuwe vloer minder gehorig, zeker indien er sprake is van oneffenheden. 

Laat u boven alles vooral goed informeren door de verkoper die de vloer vaak ook legt. Onze verkoper adviseerde ook een verlijmde vinylvloer, maar wij dachten beter te weten. Dat is achteraf een slechte beslissing geweest, let wel, in ons specifieke geval. Wij wilden vooral weinig overlast en zagen een click vinyl vloer als makkelijker te repareren bij beschadigingen. Dat laatste klopt ook helemaal niet, want ook een vinyl tegel zal vervangen moeten worden wat eigenlijk niet te doen is als alles al ligt en vast is geklikt. Ook hier moet dus reparatie plaatsvinden net als bij een verlijmde vloer en kan een slechte plank niet eenvoudig worden verwijderd.

click vinyl quick step
Click vinyl wordt net als laminaat verpakt en geleverd in een doos.

Hoe dan ook, laat u goed informeren over de voor en nadelen van een click vinyl vloer of een plak vinyl vloer; het egaliseren van de vloer, wat enkel gebeurt bij lijmen, is van groot belang en het effect mag zeker niet onderschat worden op het eindresultaat! Als wij nog een keer zouden moeten kiezen zou het een gelijmde vloer worden voor onze nieuwe woning. Lees hier tot slot alles over het schoonmaken van uw nieuwe vinyl vloer.