Ontdek de 5 Praktische Tips voor het Kiezen van een Nieuwe Vinyl Vloer

tips voor de aankoop van uw nieuwe vinyl vloer
Belangrijke zaken bij een nieuwe vinyl vloer zijn de plinten, de inloopmat en de afwerking.

Waarop Letten bij Aanschaf van Nieuwe PVC of Vinyl Vloer? 5 Cruciale Tips!

Ontdek de Opkomst van Vinyl als Populaire Vloerkeuze - Onze Persoonlijke Ervaring en 5 Nuttige Tips voor Nieuwe Vinyl Vloer Kopers!

VIJF TIPS VOOR EEN NIEUWE VINYL OF PVC VLOER

  • Egaliseren is gewoon absoluut noodzakelijk
De grootste blunder die wij maakten is om niet te kiezen voor egaliseren. Toen wij een pvc vloer uitkozen bood de verkoper ons twee opties: egaliseren en vervolgens lijmen (of wel van de rol) of het met laminaat vergelijkbare clicksysteem. Bij die laatste variant was egaliseren niet nodig en kon de nieuwe vloer ook in één dag gelegd worden. 

Wij kozen, helaas, voor de tweede optie en daar hebben we nu veel spijt van, simpelweg omdat de vloer toch niet zo egaal blijkt en het click PVC altijd kraakt en piept zodra de verwarming aan staat. Als we voor egaliseren hadden gekozen zouden we dit probleem niet hebben. Het bizarre is dat egaliseren en verlijmen qua kosten bijna net zo duur was, alleen is er een dag extra nodig om de vloer glad te maken. Laat je ook goed voorlichten; onze verkoper heeft nooit de nadelen van click pvc benadrukt. Met de kennis van nu zouden wij altijd voor egaliseren en verlijmen van vinyl of pvc van de rol kiezen. Dit is echt van enorm belang, dus doe uw voordeel met deze tip. Overigens is egaliseren echt iets voor de vakman; wie kiest voor zelf leggen van vinyl neemt dus een risico als de ondergrond niet helemaal egaal is. Echter kost het inschakelen van een professional geld en is goedkoop vinyl natuurlijk vooral mogelijk door zelf te leggen.
  • Kies altijd voor hoge plinten langs de muren en denk na over de afwerking     
Of u vinyl zelf legt of als u het laat doen door een professioneel bedrijf, denk altijd goed na over de afwerking en dan vooral de plinten. Het zelf leggen van mooie hoge plinten langs de muren is echt een rotwerk waarvoor je speciaal gereedschap nodig hebt en wat er niet goed uitziet indien de plinten niet netjes worden geplaatst. Bovendien kun je niet overal de hoge plinten kwijt, bij deuren en drempels zul je ook de platte (plak) plinten moeten gebruiken en de overgang moet wel mooi zijn. Ook hier zal de professional het mooiste resultaat geven; zelf knippen en snijden levert in de praktijk vaak een minder resultaat op en bovendien zullen de plinten bij plakken op een gegeven moment los geraken. De professional heeft speciale gereedschappen om de (plak) plinten mooi om maat te snijden en kan deze met nageltjes goed vastzetten. Denk ook goed na over de kleur en de afwerking. Wie zijn vloer niet heeft laten egaliseren zal snel kieren onder de plinten zien, vooral in de hoeken. Dat ziet er niet mooi uit. Denk hier goed over na van tevoren en kit indien mogelijk de kieren met een zelfde kleur als de plinten.
  • Kies een passende inloopmat met bijbehorende afwerking voor de vinyl overgang
Iets waar vaak niet over na wordt gedacht is de afwerking en keuze van de inloopmat indien er een nieuwe vinyl vloer wordt gelegd. Vaak zit er ook nog een kruipruimte bij de voordeur die wel toegankelijk moet blijven. De inloopmat mag dus niet vastgelijmd worden maar moet wel strak liggen. Kies dan ook voor een stevige inloopmat die ook relatief makkelijk verwijderd kan worden indien u onder uw huis moet. Zeker bij nieuwbouw is dat essentieel in de beginjaren. Vervolgens is het van groot belang dat de overgang tussen inloopmat en vinyl strak en mooi wordt afgewerkt. 

een goede inloopmat voor vinyl vloeren
Een goede inloopmat is zeer belangrijk voor uw vinyl vloer.

De vakman heeft hier mooie oplossingen voor, zoals special strips die om de rand van uw nieuwe vinyl vloer worden gelegd. Vervolgens kunt u de inloopmat hier weer onder leggen, wat een fraai geheel geeft. Onze tip: let na het leggen zeer goed op eventuele beschadigingen; de vakman zal na een dag werk in uw woning het liefst snel naar huis willen en zal krasjes en oneffenheden zeker niet bij u melden aan het einde van de dag. Omdat er altijd garantie op zit is het zaak om zo snel mogelijk beschadigingen en slordige afwerking te melden zodat het weer hersteld kan worden op korte termijn. Wij hadden op onze afwerkstrips (zie foto helemaal bovenaan dit artikel) bij de inloopmat een paar flinke krassen die je pas ziet als je heel goed gaat kijken. Vertrouw er niet op dat alles 100% in orde wordt opgeleverd. Dat laatste geldt ook voor de vloer zelf, vooral in hoekjes kan er een foutje gemaakt worden.

  • Hou de nieuwe vinyl vloer vanaf dag 1 goed schoon 
Alhoewel het zo logisch lijkt is dat het toch zeker niet. Een vinyl of PVC vloer is veel meer nog dan laminaat of tegels kwetsbaar voor krassen. Elke dag wordt er via de voordeur vuil (lees zand en steentjes) binnen gelopen, ook als u een goede grote inloopmat heeft. Het is essentieel om, zeker bij de inloop van woonkamer, de vloer (liefst dagelijks) schoon te houden om krassen te voorkomen. Veeg of stofzuig regelmatig, zeker als er veel mensen over de vloer komen die hun schoenen aanhouden. Idealiter doet iedereen zijn schoenen uit bij de voordeur, maar ook dan kan vuil in de woning komen en krassen op vinyl veroorzaken. Zorg daarnaast ook voor goed onderhoud met speciale schoonmaakmiddelen voor uw vloer die verkrijgbaar zijn bij de fabrikant of het bedrijf dat uw vloer heeft gelegd. Tot slot: vraag ook naar onderhoudstips zodra uw vloer is gelegd.

  • Voorkom krassen van meubels door viltjes te gebruiken
Zorg tot slot ook gelijk voor viltjes of doppen onder alle meubels, stoelen, tafels, krukken, plantenpotten, speelgoedopberg boxen en misschien zelfs ook grote speelgoedtoestellen van uw kinderen. Het beschadigen van vinyl of PVC is zo gebeurd als er iets wordt geschoven over uw nieuwe vloer. Wij hebben hier al slechte ervaringen mee, met name ook bij het verplaatsen van zwaarder speelgoed in de woonkamer. Zorg voor uw kinderen voor speelkleden en spreek af dat het speelgoed niet door het hele huis wordt gesleurd, uiteraard voor zover mogelijk. 

viltjes onder meubels bij vinyl
Voorkom beschadigingen door krassen met viltjes onder meubels.

Als iets duidelijk scherpe randjes heeft en kan krassen let dan extra goed op, want eenmaal beschadigd kan uw vinyl vloer nog nauwelijks worden hersteld, zeker bij click vinyl. De belangrijkste oplossing is om goede vilten te plakken en deze ook regelmatig te controleren en desgewenst te vervangen. 

Het schuiven van een bank of stoel is zo gedaan, maar de ellende van krassen indien er geen bescherming onder uw meubels zit is blijvend, en kan relatief makkelijk voorkomen worden door goed alles te voorzien van de viltjes, die gewoon bij Ikea te koop zijn. Voor grote meubels en tafels zijn ook bij de woninginrichter speciale grote stukken vilt verkrijgbaar.