Ontdek het verschil tussen Vinyl en PVC vloerbedekking: Wat is het beste voor jouw huis?

vinyl of pvc

Ben je op zoek naar een nieuwe vloerbedekking voor je huis, maar weet je niet zeker of je voor vinyl of PVC moet gaan? We begrijpen dat het maken van deze keuze verwarrend kan zijn, daarom hebben we hier een handige gids samengesteld om je te helpen bij het kiezen tussen deze twee populaire opties.

1. Vinyl vs. PVC: Wat is het verschil?

Laten we beginnen met het onderscheiden van de twee materialen. Vinyl en PVC worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze zijn niet precies hetzelfde. Vinyl is een soort kunststof dat wordt vervaardigd uit polyvinylchloride (PVC). Met andere woorden, PVC is het belangrijkste ingrediƫnt in vinyl vloeren.

2. Stroken en 'Sheet' Vinyl Vloeren: Welke moet je kiezen?

Vinyl vloeren zijn verkrijgbaar in twee populaire vormen: stroken en 'sheet'. Stroken vinyl bootst vaak de uitstraling van hout na en wordt geleverd in lange, smalle stroken. Aan de andere kant hebben 'sheet' vinyl vloeren de neiging om naadloos te zijn, wat zorgt voor een strak uiterlijk en gemakkelijk onderhoud.

3. Afwerking van de Plinten: Het Oog voor Detail

Een van de belangrijkste aspecten van het installeren van vinyl of PVC vloeren is de afwerking van de plinten. Een goede afwerking kan het verschil maken in de uitstraling van je vloer. Gelukkig zijn er verschillende opties beschikbaar, waaronder bijpassende plinten die perfect aansluiten bij je vloer, of het schilderen van bestaande plinten voor een naadloze overgang.

4. Duurzaamheid: Hoe lang gaat het mee?

Duurzaamheid is een cruciale factor bij het kiezen van vloerbedekking. Vinyl vloeren zijn over het algemeen zeer duurzaam en bestand tegen krassen, vlekken en water. PVC vloeren bieden vergelijkbare duurzaamheid, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor drukbezochte ruimtes in huis.

5. Kosten en Nivellering: Wat kun je verwachten?

De kosten van vinyl en PVC vloeren kunnen sterk variƫren, afhankelijk van factoren zoals kwaliteit, merk en installatiekosten. Het is belangrijk om ook rekening te houden met eventuele nivelleringskosten. Sommige vloeren vereisen een gladde ondergrond voor installatie, wat extra kosten met zich mee kan brengen voor egeliseren als er voorafgaand aan de installatie egaliseringswerk nodig is.

Bij het kiezen tussen vinyl en PVC vloeren is het belangrijk om rekening te houden met al deze factoren. Overweeg je levensstijl, budget en esthetische voorkeuren om de beste beslissing te nemen voor jouw huis. Welke je ook kiest, beide materialen bieden duurzame en veelzijdige opties voor elke ruimte in huis.

6. Zelf leggen: Is het haalbaar?

Een van de belangrijkste overwegingen bij het kiezen van vloerbedekking is of je het zelf kunt leggen of dat professionele hulp nodig is. Zowel vinyl als PVC vloeren kunnen over het algemeen vrij eenvoudig zelf worden gelegd, vooral als je handig bent en ervaring hebt met doe-het-zelf projecten.

Stroken vinyl vloeren zijn vaak voorzien van een klik- of plakinstallatiesysteem, wat betekent dat je geen professionele installateur nodig hebt. 'Sheet' vinyl vloeren kunnen wat meer vaardigheid en nauwkeurigheid vereisen om naadloos te installeren, maar met de juiste tools en instructies is het nog steeds mogelijk om het zelf te doen.

Als je twijfelt over je vaardigheden of als de ruimte complexe vormen heeft, zoals hoeken en pilaren, kan het inhuren van een professional de moeite waard zijn om ervoor te zorgen dat de installatie correct wordt uitgevoerd en het beste resultaat wordt behaald.

Het vermogen om de vloer zelf te installeren kan ook van invloed zijn op de totale kosten, aangezien het inhuren van een professional extra kosten met zich meebrengt. Overweeg daarom je eigen vaardigheden en beschikbare tijd bij het nemen van deze beslissing. Lees tot slot ook deze 10 handige tips voor het kopen van uw nieuwe vinyl of pvc vloer.